Vénás megbetegedések, seprűvénák kezelése Szépvilág Extra – 2016. április 12.

Seprűvénák kezelése

Típus: | Szerző: Skyler | Címkék:

Vénás megbetegedések, seprűvénák

 

A lábban két vénahálózat van: a mélyen az izomba ágyazott mély vénák és a közvetlenül a bőr alatt, a zsír- szövetben futó úgynevezett felületes vénák. A mély és a felületes vénák között számos összeköttetés van.
A felületes vénák megbetegedésének egyik oka a vé- nák billentyűinek kitágulása, azaz a visszér reflux, ez egészségügyi probléma, mindenképpen műtéti megoldás javasolt. A felületes vénák betegségei között szerepel a seprűvénák kialakulása is,ami főleg esztéti-
kai problémát jelent, most ezzel a jelenséggel foglalkozunk.

Seprűvénák

A bőr felszínéhez közel található kapillárisok, hajszálerek. Kitágulása esetén pókhálószerűen terjed, ezért pókvénának is nevezik. Vöröses, vagy kékes színű is lehet, sokszor az egész lábat behálózza, ritkán előfordul törzs tájékon is.
A kapillárishálózatokon keresztül zajlik az anyagcsere, mivel hajszálerek fala nagyon vékony, ami lehetővé teszi, hogy az oxigén a tápanyagok és a salakanyagok könnyen átjussanak rajtuk.

Kialakulása

Elsősorban genetikai és alkati hajlam az oka, de függ né- hány zikai tényezőtől is pl. elhízás, terhesség, ülőmunka. Ha valamelyik szülő, vagy nagyszülő seprűvéna problé- mába szenved akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az utódokon is megjelenik ez a probléma.

A terhesség alatt a nagyobb zikai meg- terhelés miatt a vénákra nagyobb nyomás terhelődik, ami a felszínre préseli a hajszálereket. Ilyenkor a megemel- kedett ösztrogénszint miatt is gyengül az érfal szerkezete. A ülőmunka is fizikai nyomást gyakorol a vénákra,a tartós ülés hatására, az artériák megemelkedett nyomás alatt vannak, a láb alsó része fele pumpálják a vért, emiatt a vénás érhálózatban túlnyomás alakul ki és mechanikusan felpréseli az izomzatbaa vért. Hasonlóan a sok állómunka is hatással van a seprűvéna kialakulására, ha nincs meg a megfelelő izomtevékenység, nem tudja segíteni a vénás érmozgást, így vérpangás jön létre az alsó végtagokban. Tehát a mozgás mindenképp javasolt a megelőzésben, bár ha már kialakultak a seprűvénák, mindenképp kezelésre van szükség, másképp nem fordítható vissza a folyamat.

Kezelési lehetőségek

A kezelési lehetőségek közül a legeredményesebbek az injekciós kezelés, és a lézeres kezelés.
Az injekciós kezelés (szklerotizálás) során egy vékony tűvel egy érfalat roncsoló anyagot fecskendeznek a vénákba, amely során a véna összetapad, majd telje- sen elzáródik. A kezelés némi fájdalommal és kellemet- lenséggel jár. A kezelések után fásli használata javasolt. Az optimális eredmény eléréséhez több kezelés is szükséges lehet. Az injekciós kezelés csak a viszonylag nagyobb (1-4 mm átmérőjű) hajszálerekre hatékony, az ennél kisebb méretű erekre a lézeres kezelés a megfelelő megoldás.

A vénás betegségek lézeres kezelését már két évtizede folytatják, folyamatos kutatások és tanulmányok mellett. Az utóbbi években a lézertechnológia fejlődésével, biz- tonságosabb és hatékonyabb eljárást sikerült kifejlesz- teni a visszerek, seprűvénák kezelésére. A lézeres érke- zelések a szelektív thermolízis elvére vannak felépítve.

A szelektív pulzáló lézer, részben a vérben található hemoglobint, és részben a plazma víz tartalmát felmele- gíti, ami a hőt tovább adja az apró ereknek ezáltal célzottan károsítja a hajszálerekben és a látható vénák- ban található fehérjéket. Ezáltal a hőhatáson keresztül az apró hajszálerek falát felbontják és irreverzibilisen károsítják, és az erek rövid időn belül felszívódnak.

A kezeléseket ebben az esetben is többször meg ismételni. A lézeres kezelések közül is a legfejlettebb az ELOS / elektroopticalsynergie/ technológia amely, kombinált energiára van építve /lézer és rádofrekvencia/. Ennek a két thermolízis hatás pozitív tulajdonságainak ered- ményeképp mindkettőből kevesebb energiát kell hasz- nálni. Ez az un. szinergikus hatás.
Ennek hatásmechanizmusa, hogy egyrészt a speci kus hullámhosszú lézerenergia a hajszálerekben lévő he- moglobinra és a vérplazmára egy hő effektust bocsát ki,másrészt egy előre kiszámított RF energiát tud lokálisan a vénára kifejteni. Ezekkel a kombinált energiákkal a mélyebb kötőszöveti rétegekben is megfelelő hatást le- het elérni, és kiküszöbölhetőek a kellemetlen mellékhatások, pl: megégés, erős fájdalom.

A lézeres kezeléseknek minimális a szövődménye, az egyetlen hátránya, hogy a nyáron nem ajánlott elvégezni a napsütés miatt.