Sajnos a Z és Alfa generációra jellemző, hogy rendkívül egészségtelen ételeket, italokat fogyasztanak. Sok fiatalnak nézem a bőrét, és eltekintve a hormonális változások miatt kialakult aknés bőrtünetektől, sajnos meg kell állapítanom, hogy nagyon rossz minőségű a bőrük, és siralmas az egészségi állapotuk.
Ennek a kiváltó oka többnyire a sok rossz minőségű élelmiszer fogyasztása, ami szervezet számos működési zavarát vonja maga után...
Ennek további következménye az immunrendszer gyengesége, az allergiákra és az étel intoleranciára való hajlam, anyagcsere zavarok, elhízás, vagy éppen a kóros soványság, koncentráció, figyelemzavar, indulatkezelési és pszihés problémák, a későbbiekben szív és érrendszeri megbetegedések, illetve adaganatos megbetegedések kockázatának egyértelmű növekedése!
Sajnos a fiatalok körében sokkal nagyobb húzóerő a média, és a közösségi szokások, trendek követése, mint a egészségtudatos életmód, vagy a szülői példa. Saját gyermekeim is ugyanúgy rettenetesen egészségtelen ételeket tömködtek magukba tinédzser korukban, hiába a szülői intelem, könyörgés, veszekedés.. az ízfokozók és a gyorskaják győztek. Szerencsére egy idő után a szellemi érettség magasabb szintjére érve, amikor már gyökeret vetett bennük tudatosság, elő elő bújni látszott az sok sok évnyi tanítás és példa amit próbáltam beléjük sulykolni az idők során.
Most lássuk melyek ezek a “TRENDI” kaják és miért károsak az egészségre!
Chipsek - rendkívül magas étolajtartalmuk, a magas só, cukor, zsírtaltalom mellett kiemelkedősen sok ízfokozót, illetve akrilamidot tartalmaznak amik növelik a génmutációt, szervi daganatokra előfordulásának valószínűségét. Az ízfokozók folyamatos fogyasztása rontja a természetes ízek érzékelését, ezért egyre sósabb, édesebb ízekre vágynak.
Popcorn - mesterséges aromákat, transzzsírokat tartalmaz. A transz-zsír agresszíven tönkreteszi az ereket, mivel emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid és az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét, destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat okozhat.
Cukrozott italok, üdítők - rengeteg cukrot tartalmaznak! A szervezet nincs felépítve annyi cukor feldolgozására, mint amennyi ezekkel az italokkal bekerül a szervezetbe. Gyorsan megemeli a vércukorszintet majd az hirtelen visszaesik. (kóros fáradságérzet) Növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának veszélyét, jellemzői tünetei az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a kóros vérzsír összetétel. A legtöbb üdítő glükóz-fruktóz szirupot tartalmaz, melyet összefüggésbe hoztak a metabolikus szindróma kialakulásával. Az üdítőitalok nem helyettesítik a napi folyadékbevitelt!
Édesített gabonapelyhek - magas cukortartalom ellenben kevés valódi rostot és fehérjét tartalmaz. Tápanyagértéke elhanyagolható.
Ízesített Gyümülcsjogjurtok - szintén sok cukrot tartalmaz, és a benne lévő pálmaolaj a koleszterinszint megemelkedéséhez vezet.
Energia italok - brutális mennyiségű koffeint, cukrot, taurint, mesterséges ízesítőket tartalmaznak! Már kis mennyiségben is koffeint túladagolást okozhat a fiatal szervezetben. Mellékhatásaként nyugtalanságot, ingerlékenységet, vérnyomás, és szívproblémákat okoz! Nálam többszörös tiltólistás! Ne engedd gyermeked az energiaitalokat inni!
Gyorséttermi ételek - sok zsírt cukrot, sót és ízfokozókat, mesterséges alapanyagot tartalmaz. Felborítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, alacsony tápértéke nem fedezi a szükséges tápanyagbevitelt a szervezetnek. Elhízást, cukorbetegséget, fáradtságérzetet, rosszkedvet, szív és érrendszeri zavarokat okoz.
Felvágottak, virslik - az ultrafeldolgozott ételek közé tartoznak. Magas nátrium és nitrit tartalmuk mellett, telített zsírsavakat tartalmaznak; nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott foszfátokat, szójafehérjét, ízfokozókat (pl. nátrium-glutamátot) és egyéb állományjavítókat. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és bizonyos daganatok kockázatát.
Édes, töltött pékáruk - sok cukrot és hidrogénezett növényi olajakat tartalmaz. A csomagolt édes sütifélék ráadásul tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Cserébe üres kalóriát tartalmaz, a szervezet nem hasznosítja megfelelően.
Kekszek, müzliszeletek, - sok cukrot, fruktózt, glükózt és mesterséges aromákat tartalmaznak. Megemeli a vércukorszintet, csökkenti a szervezet egészséges metabolizmusát.
Pultos csirkehús - ha nem megbízható helyről, vagy nem háztáji csirkét vásárolsz, akkor számolni kell azzal, hogy a nagy tömegben nevelt csirke antibiotikumot, növekedési hormonokat tartalmaz. A húsban lévő hormonok pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, terméketlenséget, asztmát és allergiákat és daganatos megbetegedéseket okozhatnak. Gyakori fogyasztása jellemzően aknés- gyulladásos tünetekkel jár. Több fiatal páciensemnek is javult a bőre, miután letiltottam a túlzott csirkehús fogyasztásáról.
