Miket esztek fiatalok.???

 

Sajnos a Z és Alfa generációra jellemző, hogy rendkívül egészségtelen ételeket, italokat fogyasztanak. Sok fiatalnak nézem a bőrét, és eltekintve a hormonális változások miatt kialakult aknés bőrtünetektől, sajnos meg kell állapítanom, hogy nagyon rossz minőségű a bőrük, és siralmas az egészségi állapotuk.
Ennek a kiváltó oka többnyire a sok rossz minőségű élelmiszer fogyasztása, ami nemcsak a bőrre van láthatóan rossz hatással, henemszervezet számos működési zavarát vonja maga után...

Ennek további következménye az immunrendszer gyengesége, az allergiákra és az étel intoleranciára való hajlam, anyagcsere zavarok, elhízás, vagy éppen a kóros soványság, koncentráció, figyelemzavar, indulatkezelési és pszihés problémák, a későbbiekben szív és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatos megbetegedések kockázatának egyértelmű növekedése!

Sajnos a fiatalok körében sokkal nagyobb húzóerő a média, és a közösségi szokások, trendek követése, mint a egészségtudatos életmód, vagy a szülői példa.

Most lássuk melyek ezek a “TRENDI” kaják és miért károsak az egészségre!

Chipsek - rendkívül magas étolajtartalmuk, a magas só, cukor, zsírtaltalom mellett kiemelkedősen sok ízfokozót, illetve akrilamidot tartalmaznak amik növelik a génmutációt, szervi daganatokra előfordulásának valószínűségét. Az ízfokozók folyamatos fogyasztása rontja a természetes ízek érzékelését, ezért egyre sósabb, édesebb ízekre vágynak. A sok chips evés elhízást vonhat maga után, bőr gyulladásra hajlamos, pattanásos lesz.

Popcorn - mesterséges aromákat, transzzsírokat tartalmaz. A transz-zsír agresszíven tönkreteszi az ereket, mivel emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid és az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét, destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat okozhat.

Cukrozott italok, üdítők - rengeteg cukrot tartalmaznak! A szervezet nincs felépítve annyi cukor feldolgozására, mint amennyi ezekkel az italokkal bekerül a szervezetbe. Gyorsan megemeli a vércukorszintet majd az hirtelen visszaesik. (kóros fáradságérzet)  Növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának veszélyét, jellemzői tünetei az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a kóros vérzsír összetétel. A legtöbb üdítő glükóz-fruktóz szirupot tartalmaz, melyet összefüggésbe hoztak a metabolikus szindróma kialakulásával. Az üdítőitalok nem helyettesítik a napi folyadékbevitelt!

Édesített gabonapelyhek - magas cukortartalom ellenben kevés valódi rostot és fehérjét tartalmaz. Tápanyagértéke elhanyagolható. Ekcémás tüneteket, bőrérzékenységet okozhat.

Ízesített Gyümülcsjogjurtok - szintén sok cukrot tartalmaz, és a benne lévő pálmaolaj a koleszterinszint megemelkedéséhez vezet.

Energia italok - brutális mennyiségű koffeint, cukrot, taurint, mesterséges ízesítőket tartalmaznak! Már kis mennyiségben is koffeint túladagolást okozhat a fiatal szervezetben. Mellékhatásaként nyugtalanságot, ingerlékenységet, vérnyomás, és szívproblémákat okoz! Nálam többszörös tiltólistás!

Gyorséttermi ételek - sok zsírt cukrot, sót és ízfokozókat, mesterséges alapanyagot tartalmaz. Felborítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, alacsony tápértéke nem fedezi a szükséges tápanyagbevitelt a szervezetnek. Elhízást, cukorbetegséget, fáradtságérzetet, rosszkedvet, szív és érrendszeri zavarokat okoz. Bőrkiütések, aknés-seborrheás bőrkép alakulhat ki.

Felvágottak, virslik - az ultrafeldolgozott ételek közé tartoznak. Magas nátrium és nitrit tartalmuk mellett, telített zsírsavakat tartalmaznak; nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott foszfátokat, szójafehérjét, ízfokozókat (pl. nátrium-glutamátot) és egyéb állományjavítókat. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és bizonyos daganatok kockázatát.

Édes, töltött pékáruk - sok cukrot és hidrogénezett növényi olajakat tartalmaz. A csomagolt  édes sütifélék ráadásul tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Cserébe üres kalóriát tartalmaz, a szervezet nem hasznosítja megfelelően.

Kekszek, müzliszeletek, - sok cukrot, fruktózt, glükózt és mesterséges aromákat tartalmaznak. Megemeli a vércukorszintet, csökkenti a szervezet egészséges metabolizmusát.

Pultos csirkehús - ha nem megbízható helyről, vagy nem háztáji csirkét vásárolsz, akkor számolni kell azzal, hogy a nagy tömegben nevelt csirke antibiotikumot, növekedési hormonokat tartalmaz.   A húsban lévő hormonok pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, terméketlenséget, asztmát és allergiákat és daganatos megbetegedéseket okozhatnak. Gyakori fogyasztása jellemzően aknés- gyulladásos tünetekkel jár. Több fiatal páciensemnek is javult a bőre, miután letiltottam a túlzott csirkehús fogyasztásáról.

Szénhidrátcsökkentet "fogyókúrás" ételek - Most sokan csodálkoznak, hogy ezek miért nem egészségesek? Mert tele vannak olyan adalékanyagokkal amiket nem tud a szervezet feldolgozni. Lehet, hogy néhány kalóriával kevesebbet juttatunk a szervezetbe, cserébe stabilizátorok, mesterséges édesítőszerek, mesterséges állományjavító anyagok, és módosítószerek sokasága landol nyirokkeringésünkbe, ami felborítja a szervezet metabolizmusát, megakadályozza a fogyást és a cellulit kialakulásáért felelős.

Mit tehetünk ellene?

Elsősorban kiiktatni az étrendből a feldolgozott élelmiszereket, a gyorskajákat, és a túlzott szénhidrát fogyasztását.

Helyette, friss zöldség és gyümölcs, és a természetes élelmiszerek (nem gyári, feldolgozott ételek) váltsák fel az étrendet. Fontos a változatosság, a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.

Ha újra ragyogó, szép bőrt szeretnél, akkor pedig a fentiek mellett  kezd el a tudatos bőrápolást!

A bőr egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen, a megfelelő termékek és kezelések segítenek a bőr hidratáltságának és faggyútermelésének kiegyensúlyozásában.

Ha személyre szabott tanácsot szeretnél jelentkezz be egy konzultációra hozzám:

Wellmed Beauty & Medical    +36 30 516 0011

 

 

 

Moncz Henriette szakkozmetikus szépségápolási tanácsai
A sütikről

Weboldalunk – akárcsak az összes többi – sütiket (informatikai szakzsargonban: cookie-kat) használ, hogy böngészésed zökkenőmentes és személyre szabott legyen. A sütik apró szöveges adatok (file-ok), melyet a böngésződ tárol és arra szolgálnak, hogy pl. felismerjük a látogatásodat, az érdeklődésednek megfelelő oldalakat és egyéb információkat kínáljunk Neked.

Hogy mely sütikk lesznek elhelyezve gépeden és hogyan állíthatod be őket, arról az alábbi fülek alatt találsz információkat.