Ennek további következménye az immunrendszer gyengesége, az allergiákra és az étel intoleranciára való hajlam, anyagcsere zavarok, elhízás, vagy éppen a kóros soványság, koncentráció, figyelemzavar, indulatkezelési és pszihés problémák, a későbbiekben szív és érrendszeri megbetegedések, illetve a daganatos megbetegedések kockázatának egyértelmű növekedése!
Sajnos a fiatalok körében sokkal nagyobb húzóerő a média, és a közösségi szokások, trendek követése, mint a egészségtudatos életmód, vagy a szülői példa.
Most lássuk melyek ezek a “TRENDI” kaják és miért károsak az egészségre!
Chipsek - rendkívül magas étolajtartalmuk, a magas só, cukor, zsírtaltalom mellett kiemelkedősen sok ízfokozót, illetve akrilamidot tartalmaznak amik növelik a génmutációt, szervi daganatokra előfordulásának valószínűségét. Az ízfokozók folyamatos fogyasztása rontja a természetes ízek érzékelését, ezért egyre sósabb, édesebb ízekre vágynak. A sok chips evés elhízást vonhat maga után, bőr gyulladásra hajlamos, pattanásos lesz.
Popcorn - mesterséges aromákat, transzzsírokat tartalmaz. A transz-zsír agresszíven tönkreteszi az ereket, mivel emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid és az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét, destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat okozhat.
Cukrozott italok, üdítők - rengeteg cukrot tartalmaznak! A szervezet nincs felépítve annyi cukor feldolgozására, mint amennyi ezekkel az italokkal bekerül a szervezetbe. Gyorsan megemeli a vércukorszintet majd az hirtelen visszaesik. (kóros fáradságérzet) Növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának veszélyét, jellemzői tünetei az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a kóros vérzsír összetétel. A legtöbb üdítő glükóz-fruktóz szirupot tartalmaz, melyet összefüggésbe hoztak a metabolikus szindróma kialakulásával. Az üdítőitalok nem helyettesítik a napi folyadékbevitelt!
Édesített gabonapelyhek - magas cukortartalom ellenben kevés valódi rostot és fehérjét tartalmaz. Tápanyagértéke elhanyagolható. Ekcémás tüneteket, bőrérzékenységet okozhat.
Ízesített Gyümülcsjogjurtok - szintén sok cukrot tartalmaz, és a benne lévő pálmaolaj a koleszterinszint megemelkedéséhez vezet.
Energia italok - brutális mennyiségű koffeint, cukrot, taurint, mesterséges ízesítőket tartalmaznak! Már kis mennyiségben is koffeint túladagolást okozhat a fiatal szervezetben. Mellékhatásaként nyugtalanságot, ingerlékenységet, vérnyomás, és szívproblémákat okoz! Nálam többszörös tiltólistás!
Gyorséttermi ételek - sok zsírt cukrot, sót és ízfokozókat, mesterséges alapanyagot tartalmaz. Felborítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, alacsony tápértéke nem fedezi a szükséges tápanyagbevitelt a szervezetnek. Elhízást, cukorbetegséget, fáradtságérzetet, rosszkedvet, szív és érrendszeri zavarokat okoz. Bőrkiütések, aknés-seborrheás bőrkép alakulhat ki.
Felvágottak, virslik - az ultrafeldolgozott ételek közé tartoznak. Magas nátrium és nitrit tartalmuk mellett, telített zsírsavakat tartalmaznak; nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott foszfátokat, szójafehérjét, ízfokozókat (pl. nátrium-glutamátot) és egyéb állományjavítókat. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás és bizonyos daganatok kockázatát.
Édes, töltött pékáruk - sok cukrot és hidrogénezett növényi olajakat tartalmaz. A csomagolt édes sütifélék ráadásul tele vannak tartósítószerekkel, adalékanyagokkal. Cserébe üres kalóriát tartalmaz, a szervezet nem hasznosítja megfelelően.
Kekszek, müzliszeletek, - sok cukrot, fruktózt, glükózt és mesterséges aromákat tartalmaznak. Megemeli a vércukorszintet, csökkenti a szervezet egészséges metabolizmusát.
Pultos csirkehús - ha nem megbízható helyről, vagy nem háztáji csirkét vásárolsz, akkor számolni kell azzal, hogy a nagy tömegben nevelt csirke antibiotikumot, növekedési hormonokat tartalmaz. A húsban lévő hormonok pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, terméketlenséget, asztmát és allergiákat és daganatos megbetegedéseket okozhatnak. Gyakori fogyasztása jellemzően aknés- gyulladásos tünetekkel jár. Több fiatal páciensemnek is javult a bőre, miután letiltottam a túlzott csirkehús fogyasztásáról.
Szénhidrátcsökkentet "fogyókúrás" ételek - Most sokan csodálkoznak, hogy ezek miért nem egészségesek? Mert tele vannak olyan adalékanyagokkal amiket nem tud a szervezet feldolgozni. Lehet, hogy néhány kalóriával kevesebbet juttatunk a szervezetbe, cserébe stabilizátorok, mesterséges édesítőszerek, mesterséges állományjavító anyagok, és módosítószerek sokasága landol nyirokkeringésünkbe, ami felborítja a szervezet metabolizmusát, megakadályozza a fogyást és a cellulit kialakulásáért felelős.
Mit tehetünk ellene?
Elsősorban kiiktatni az étrendből a feldolgozott élelmiszereket, a gyorskajákat, és a túlzott szénhidrát fogyasztását.
Helyette, friss zöldség és gyümölcs, és a természetes élelmiszerek (nem gyári, feldolgozott ételek) váltsák fel az étrendet. Fontos a változatosság, a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, rostokra. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.
Ha újra ragyogó, szép bőrt szeretnél, akkor pedig a fentiek mellett kezd el a tudatos bőrápolást!
A bőr egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen, a megfelelő termékek és kezelések segítenek a bőr hidratáltságának és faggyútermelésének kiegyensúlyozásában.
Ha személyre szabott tanácsot szeretnél jelentkezz be egy konzultációra hozzám:
Wellmed Beauty & Medical +36 30 516 0011