Hogyan szabaduljunk meg a zavaró szőrszálaktól?... akár örökre..!

Divat, vagy kötelezettség?

Az ókori, egyiptomi, görög nők is előszeretettel szőrtelenítették egész testüket, de valljuk be ma sem szeretjük, ha a szabadon lévő testrészünket szőr borítja. Ma már sok férfinak is alapvető elvárás önmagával szemben, hogy minél kevesebb felületen legyen szőrös, egyre gyakoribb, hogy hónalj, és intim területeken is használják a borotvát.

Melyik szőrtelenítő eljárást válasszuk?

Borotva, gyanta, vagy tartós gépi szőrtelenítés?

  1. A borotva olcsó és gyors, de csak átmeneti megoldásnak ajánlható. Sajnos erősíti a szőrzetet, és növeli a szőrtüsző gyulladás esélyét.
  2. A gyanta azoknak előnyös akik: - nagyon kevés szőrzettel rendelkeznek, vagy gyenge és világos szőrszálak tulajdonosai.
  3. Kézi epilátorok: fájdalmas, sokszor roncsolja a környező szövetet, gyulladások, bepigmentálódások kísérik, nem ad tartósabb megoldást mint a gyanta.
  4. A lézeres vagy villanófényes eljárásokhoz kérem olvassa el az alábbi sorokat, és eldöntheti hogy érdemes e belefogni a kezelésekbe.

A legtöbb embernek csak akkor jut eszébe a szőrtelenítéssel foglalkozni, amikor már lekerülnek a harisnyák, és erőteljesen belemegyünk a bikini szezonban. Ha ilyenkor kezdünk el gondolkozni, hogy valami tartós megoldást választunk a szőrtelenítésnek, akkor sajnos már késő. Egyrészt ezek a végleges illetve tartós megoldások, hosszú időt vesznek igénybe (6-8 hónap), másrészt a fénytárápiás szőrtelenítő kezeléseket nem lehet nyáron csinálni így ezeket célszerű ősszel, vagy télen elkezdeni, hogy a rákövetkező nyáron bársonyos sima bőrrel induljunk a strandra.

Valóban végleges a végleges szőrtelenítés?

Először is tisztázzuk a végleges szőrtelenítés jelentését! A végleges kifejezés nem teljesen helytálló, mert ez azt jelentené, hogy a kezelések után soha többet nem nő szőrünk.

A valóságban a kezelésekkel a szőrállomány 80-90%-ra lehet hatással lenni, mert a többi szőrszál alvó fázisban van és sokszor évek múlva kezd el csak el nőni. Ezeknek a szőrszálaknak is több kezelés szükséges , mert csak az aktív szőrszálakat érinti a kezelés. Tehát a fázisokat ki kell várni, ezt nem lehet befolyásolni külsőleg. 8-12 hónap alatt zajlik le ez fázisváltás és 4-8 kezelés szükséges az eredményességhez.

Milyen eredmény várható a kúra után?

A szőrállomány 80-90%-a eltűnik, a szőrtüsző kivezető nyílása összehúzódik, a benőtt szőrszálak eltűnnek, a gyulladások nyomai, és az esetleges hegek elhalványodnak. Elvétve szőrszálak mindig fognak nőni, de ezek gyengébbek mint eredetileg voltak.

A kúra után is szükséges fenntartó kezeléseket kérni, évente 1 alkalommal ismételve megtartható az eredmény.

Milyen eljárást válasszak?

Még egy szakembernek is nagyon nehéz eligazodni a rengeteg módszer és ajánlat között. Sok olyan esetet is hallunk amikor valaki arról számol be hogy a sok kidobott pénz ellenére nem lett meg a várt eredmény. Sajnos mint sok mindenben itt is nagyon sok gyenge minőségű kezelőgép van és sokan nem kellő tapasztalat mellett hirdetik meg az eljárást. Egy biztos tanács: ha kozmetikusunk hirtelen szerez egy bérelt gépet, ne legyünk az első között akin kipróbálja.

A nemzetközi szépségszakma elsősorban az elos (Syneron) technológiát tartja a legeredményesebbnek, de ezen kívül is több hatásos berendezés is létezik, de mindegyikre jellemző, hogy nagyteljesítményű és drága gépek. Gyanakodhatunk, ha egy olyan helyen hirdetik meg a kezelést, ahol 2 évtizeddel le  vannak maradva a mai szépségszakma fejlettségétől. Itt biztosan nem vettek több tíz millió forintos gépet. A másik nagyon fontos dolog hogy tapasztalt legyen a kezelő! Én 12 éve epilálok, de 2 év kellett ahhoz, hogy tapasztalatot szerezzek a kezelésekből. Ma már több ezer kezelést végeztem, tehát volt szerencsém találkozni minden típusú szőrszállal, és esettel egyaránt, így biztonsággal állíthatom hogy nincs két egyforma kezelési és beállítási mód, és ezáltal a kezelés módjai nem lehetnek uniformizáltak.

Tényleg csak a sötét szőrszálakat lehet kiirtani?

Az elos technológia az egyetlen olyan eljárás amely képes világos, vagy ősz szőrszálakat is kiirtani, illetve sötét bőrt kezelni. Ez a kombinált eljárásnak köszönhető ( fénykezelés + rádiofrekvencia).

De a hatásosság legjobban az erős sötét szőrökön látható. Olyan egyéneknek akik nagyon gyenge szőrzettel rendelkeznek, pl. karon, szőke piheszőrök, azoknak nem feltétlenül ez a lehetőség a legjobb, mert sok kezelés szükséges és nem biztosított teljes mértékben a szőrveszteség. Maximum a fele szőrzettől lehet megszabadulni.

Mennyire fájdalmasak a kezelések?

Ez nagyon egyszerű. Minél mélyebben van a szőrtüsző és minél vastagabb a szőr annál kellemetlenebb a kezelés. Kontakt hűtéssel (hűtőtasak) jelentős mértékben lecsökkenthető a fájdalomérzés. Így közel fájdalommentes a kezelés. Intim területeken pedig érzéstelenítő krémet használunk, így a nagyon érzékeny területeken is elviselhető a kezelés.

Természetesen ez függ az egyén érzékenységétől és a testtájéktól is, az érzékenyebb területeken pl. intim tájékon érezhető némi csípő, szúrós érzés. Ahol nagyon erős a szőrszál ott is jelentkezhet fájdalomérzés.

Az ELOS készülékei minden egyes villanásnál mérik a bőrfelület és a kezelőfej hőmérsékletét és a hűtést optimális szinten tartják.

Tehát a javaslatom:

  • ha nagyon vékonyszálú, világos színű a szőrzet, akkor javaslom hogy maradj a gyantánál és a borotvánál, nem érdemes a lézeres eljárásba belekezdeni, mert nagyon sok kezeléssel, csekély eredménnyel jár.
  • ha világos, vagy ősz szőrszálakkal rendelkezel, de azok erősek, vastagok, akkor arra már alkalmas a lézer, de 1-2 alkalommal több kezelés szükséges
  • ha sötét színű a szőr de vékonyszálú,  szintén belevághatunk, 6 alkalom után 80-90 %-os eredmény várható.
  • ha sötét, és nagyon erős a szőr (gyantázáskor gyakran vérzéssel jár) akkor ezt a kezelésfajtát neked találták ki, már az első alkalommal nagyon sok szőrszál kipusztul! A szőrtüsző gyulladások megszűnnek, és végleg elfelejtheted az erős szőrökkel való hosszú küzdelmet.

Miért ilyen drága a kezelés?

Mert a lézeres berendezés több 10 millió forintba kerül. A nagy teljesítményű gépek nagyon drágák, viszont garantáltan hatékonyak. Sajnos sok olcsó másolat is a piacra került, ezek még nyomokban sem érik utol a profi gépek teljesítményét!

Ha túlságosan olcsó valahol a kezelés, akkor kezdj el gyanakodni. Sajnos sok embernek negatív tapasztalata van ezekről a kezelésekről, mert nem volt hatékony, de ez nem az eljárás rovására írható, hanem a berendezés nem volt jó minőségű, vagy a kezelő személy nem volt elég tapasztalt a kezelésekben.

Orvosra vagy kozmetikusra bízzam a kezelést?

Mindegy! Ha megfelelő tapasztalata van ezekben a kezelésekben, akkor rá bízhatod magad. Járj utána milyen technológiával dolgozik, és hány éve epilál. Bár meglátásom szerint a kozmetikusoknak sokkal nagyobb tapasztalatuk van bármilyen szőrnövekedés ügyében, de nem mindig biztosított a megfelelő gépi háttér. Az orvosok pedig sokszor asszisztensekkel végeztetik el a "piszkos munkát", akiknek pedig nem biztos hogy több éves tapasztalatuk van.

Nekem 12 éve van meg az elos technológiás dióda lézer, illetve a villanófényes berendezés, és több ezer kezelést végeztem már. És szinte nincs egyforma eset. Itt figyelembe kell venni a szőr elhelyezkedését, növekedési ciklusát, színét, vastagságát, mélységét, és a bőr színét. Ez mindig különböző beállításokat igényel! Ha a kezelő személy csak automatikusan mindig ugyanazzal a beállítással dolgozik, sajnos csak egy fajta szőrtípusra tud hatékony lenni. Ezért kell nagyon sok éves tapsztalat! Nekem volt már az északi típustól kezdve, egészen afro-amerikai páciensem is, akinek maximálisan eredményes lett a kezelés. De ehhez kellett jó pár év tanulóidő!

Gyermekeknek lehet lézeres epilációt csinálni?

A nagykönyvben azt írják, hogy inkább nem, de ez csupán elvi kérdés. A lézeres kezelés kisebb traumát okoz mint egy fogászati kezelés, ha a szőr anatómiailag megfelel a kezelésnek, akkor lehet. Nem okoz kárt a szervezetben, és nem lesz tőle felnőttkorában sokkal szőrösebb. Ha a gyermeknek lelki gondokat okoz a szőrösödés akkor ne gondolkozzunk, kedjük el a kezelést! Persze itt nem kisgyermekekről van szó, hanem 11-14 éves kiskamaszokról.

Várandósan lehet lézeres kezelést csinálni?

Igen! A lézer egy nagyon fókuszált fény nyaláb, nem érinti csak a szőrtüszőt, nem terjed ki más szervre, nem bocsát ki káros sugarakat!

 

A kezeléseim árát itt megtekintheted!

http://www.wellmedstudio.hu/arlista/arlista.lezeres.kezelesek.pdf