Értágulatok az arcon, borvirágos tekintet.. hogyan szüntessem meg? A Rosacea kezelése.

Mi az a Rosacea?

A rosacea egy igen gyakori bőrprobléma, ami bár érintheti a fiatalabbakat, de gyakoribb a megjelenése a 35-45 éves korban, és idővel súlyosbodhat az amúgy is erre való hajlam.  Jellemzője az arcbőrön megjelenő fokozott értágulat, foltokban jelentkező kipirosodás. Sajnos a tünet fokozódásával gyulladt és gennyes csomók is létrejöhetnek. Égő viszkető érzés, és bőrszárazság kisérheti. A bőrbetegség leginkább az arcot érinti, de gyakran dekoltázson is előfordul. Főleg orr, orca, áll környékén jelenik meg .

A felnőttek 5-10 százaléka érintett a betegségben, elsősorban a világos bőrszínnel rendelkezők. Leggyakoribb a skandináv országokban: minél sötétebb a bőrszín, annál ritkább az előfordulása.

Kialakulásának okai:

Sokan hiszik azt, hogy a Rosacea az alkoholfogysztók betegsége. Ez annyiban igaz, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztóknál, szinte biztosan előjön a tünet, de a fő oka a genetikai hajlam, tehát azoknál ugyanúgy megjelenik akik csak ritkán vagy soha nem fogyasztanak alkoholt.

A kialakulásának a következő faktorok játszanak szerepet:

  • örökletes tényezők,
  • magas vérnyomás
  • keringési zavarok
  • gyomor-bél rendszeri betegségek,
  • különböző ételek: kávé, alkohol, erős fűszerek, tartósítószerek, adalékanyagok
  • napozás
  • stressz

Sok esetben különböző ételek fogyaszásakor (pl. forró vagy fűszeres ételek), koffein- vagy alkoholtartalmú italok, irritáló kozmetikumok használatakor, bizonyos gyógyszerek vagy környezeti hatásokra (napfény, UV-sugárzás, szél, fokozott hideg) súlyosbodik a tünet. Erős érzelmi hatások, megerőltető testmozgás is kiválthatnak szokatlanul élénk érreakciót.

A betegségre lassú romló tendencia jellemző. A bőrpír egyre gyakrabban újul ki a fenti ismertetett kiváltó hatások esetén, majd akár több napig is fennáll, végül állandósul. Az arcon és az orron tartós bőrpír (hyperaemia) és apró értágulatok (teleangiestacia) alakulnak ki.

Az előrehaladottabb rosaceás bőrön - főként az orron - apró piros, vagy gennyes pattanásszerű kiütések is megjelennek. Ilyenkor nagyon hasonlít az ACNE tünetére, és keverik is össze azzal, pedig kezelése nem ugyanaz. A kiütések a gyulladás csökkenésével visszahúzódnak nem hagynak hátra hegeket. Ez a fázis a rosacea gyulladásos szakasza, a bőrtünetek sokaknál égő érzéssel, fájdalommal társulhatnak.

A betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása miatt nagyobb csomók, . A legismertebb forma a rhinophyma, amely az orr bőrének karfiolszerű túlburjánzása jellemző, elsősorban férfiaknál.

Az első stádiumban amikor a kipirosodás és értágulatok jellemzőek akkor a főszerep a lézereké és a villanófényé (IPL). Ezek a kezelések tartósan megszüntetik vagy csökkentik a tünetet.

Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el a betegséget, mert az enyhe tünet előbb utóbb rosszabodik, az első stádiumból, második, és abból  harmadik stádium alakulhat ki, és az utóbbit csak sebészileg lehet kezelni!

 

Rosacea kezelése

A kiváltó okok megszüntetetése mellett a leghatékonyabbak a lézeres illetve IPL kezelések. Sokszor súlyos esetekben az orvos gyógyszeres kezelést javasol, de a rendszeresen elvégzett megfelelő eljárás kiválthatja a gyógyszeres megoldást. Különböző termékek, krémek is javíthatják a tüneteket, de ezek a készítmények nem szüntetik meg a betegséget, csak tüneti megoldást nyújtanak. A szteroid tartalmú kenőcsök használata nem ajánlott, mert csak átmeneti javulást okoznak, hosszabb távon a tünetek további romlását eredményezik. Ha a rozácea súlyosbodik, és hólyagos pattanások jelennek meg, akkor antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Leghatékonyabb kezelésnek az elos IPL (villanófényes) kezelést tartom, és ebben 17 éves tapasztalatom van, ezzel a kezeléssel szinte minden esetben javítani tudtam, vagy megszüntettem a Rosaceát. Sok bőrgyógyász referálja hozzánk a rosaceás pácienseit a sok pozitív visszajelzés miatt. A kezelés előnye még, hogy nem sérül meg a  szövet, nem veszi igénybe az amúgy is érzékeny bőrt. A kezelésnek nincs káros mellékhatása, az IPL kezelés során a bőr megújul, beindítja kollagén termelést ezáltal bőrfiatalító hatása van. Több vendégem is örömmel tapasztalta, hogy bár csak a Rosaceát akarta megszüntetni a kezelések hatására az egész bőr állapota javult, halványodtak a ráncok, és fiatalosabb lett a bőr. Nem olyan rossz mellékhatás, ugye..? 🙂

 

 

A kezelésről bővebben:

http://www.wellmedstudio.hu/esztetika/ertagulatok-kezelese/

 

 

A bejegyzést írta:

Moncz Henriette szakoktató kozmetikus, lézerterapeuta

A Wellmed Beauty & Medical alapítója és tulajdonosa