Értágulatok az arcon, borvirágos tekintet.. hogyan szüntessem meg? A Rosacea kezelése.

Mi az a Rosacea

A rosacea egy igen gyakori bőrprobléma, ami bár érintheti a fiatalabbakat, de gyakoribb a megjelenése a 35-45 éves korban, és idővel súlyosbodhat az amúgy is erre való hajlam.  Jellemzője az arcbőrön megjelenő fokozott értágulat, foltokban jelentkező kipirosodás. Sajnos a tünet fokozódásával gyulladt és gennyes csomók is létrejöhetnek. Égő viszkető érzés, és bőrszárazság kisérheti. A bőrbetegség leginkább az arcot érinti, de gyakran dekoltázson is előfordul. Főleg orr, orca, áll környékén jelenik meg .

Kialakulásának okai:

Sokan hiszik azt, hogy a Rosacea az alkoholfogysztók betegsége. Ez annyiban igaz, hogy a rendszeresen alkoholt fogyasztóknál, szinte biztosan előjön a tünet, de a fő oka a genetikai hajlam, tehát azoknál ugyanúgy megjelenik akik csak ritkán vagy soha nem fogyasztanak alkoholt.

A kialakulásának a következő faktorok játszanak szerepet:

  • örökletes tényezők,
  • magas vérnyomás
  • keringési zavarok
  • gyomor-bél rendszeri betegségek,
  • különböző ételek: kávé, alkohol, erős fűszerek, tartósítószerek, adalékanyagok
  • napozás
  • stressz

 

Rosacea kezelése

A kiváltó okok megszüntetetése mellett a leghatékonyabbak a lézeres illetve IPL kezelések. Sokszor súlyos esetekben az orvos gyógyszeres kezelést javasol, de a rendszeresen elvégzett megfelelő eljárás kiválthatja a gyógyszeres megoldást. Különböző termékek, krémek is javíthatják a tüneteket, de ezek a készítmények nem szüntetik meg a betegséget, csak tüneti megoldást nyújtanak. A szteroid tartalmú kenőcsök használata nem ajánlott, mert csak átmeneti javulást okoznak, hosszabb távon a tünetek további romlását eredményezik. Ha a rozácea súlyosbodik, és hólyagos pattanások jelennek meg, akkor antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Tapasztalatom szerint az elos IPL (villanófényes) kezelés a leghatékonyabb, ezzel a kezeléssel szinte minden esetben javítani tudtam, vagy megszüntettem a Rosaceát. Sok bőrgyógyász referálja hozzánk a Rosaceás pácienseit a sok pozitív visszajelzés miatt. A kezelés előnye még, hogy nem sérül meg a  szövet, nem veszi igénybe az amúgy is érzékeny bőrt. A kezelésnek nincs káros mellékhatása, az IPL kezelés során a bőr megújul, beindítja kollagén termelést ezáltal bőrfiatalító hatása van. Több vendégem is örömmel tapasztalta, hogy bár csak a Rosaceát akarta megszüntetni a kezelések hatására az egész bőr állapota javult, halványodtak a ráncok, és fiatalosabb lett a bőr. Nem olyan rossz mellékhatás, ugye..? 🙂

 

A kezelésről bővebben:

http://www.wellmedstudio.hu/esztetika/ertagulatok-kezelese/