Élelmiszerek, mint kozmetikumok? Miért nem ajánlom..?

“Hűtőből az arcra”,  "Ehető kozmetikumok” ezeket a szlogeneket olvasva sokan nem tudnak ellenállni a fékezhetetlenül rájuk törő szépülni vágyás érzésnek és hirtelen felindulásból gyorsan elővesznek valamit a hűtőből amiről úgy vélik, hogy de jót tesz majd a bőrnek. Itt joghurttól kezdve a banánpépig mindent képes az ember magára kenni, mert éppen egy magazinba ezt látta.

Ezután pedig sokszor az eredmény nem egy csodálatosan sima, gyönyörű bőr lesz ahogy várjuk, hanem viszkető, bepirosodott, irritálódott arc néz vissza tükörből és előjönnek az allergiát kisérő pattanások is.

Ennek az az oka, hogy bár különböző ételekben lévő hatóanyagoknak valóban van jótékony hatása a bőrre, mint a vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, de többnyire teljes egészében tartalmazhatnak olyan összetevőket is amik, irritációt, allergiát, gyulladást okoznak.

A kozmetikai termékek előnyére írható, hogy a gyártó cégek különböző eljárásokkal kivonják a hasznos anyagokat ezekből zöldségekből- gyümölcsökből, és olyan emulzió formában kerül felhasználásra, ami legkevésbé irritáló, és  valóban felszívódik a bőrbe vagyis  eljut a megfelelő szövetrétegbe. Mert ugye a bőr barrier rétege nem enged be mindent az alsóbb rétegekbe, hiába locsolgatod az uborkás vízzel, az úgy lepereg a szarurétegről, mint az eső a tetőcserépről.

Vegyünk néhány példát a kedvenc házi pakolásainkból:

Mézes zabpelyhes pakolás:

A zabpehely bár rengeteg B vitamint, ásványi anyagot és linolsavat tartalmaz, ebben a szilárd állapotban a bőr pórusaihoz képest óriás méretű szemcsékkel sajnos nem fejti ki a hatását a bőrön. A méz pedig töményen rendkívül vízelvonó hatású, szárítja a bőrt, emellett több keresztes allergén, csak krémekben pár cseppet elkeverve szabad felhasználni.

Citrusfélék felkarikázva az arcunkra

Akár savval is locsolhatnád magad… A narancs, citrom, grapefruit  magas C vitamin tartalma még indokolhatná is a jótékony hatást, de olyan magas a savtartalma, hogy így feldolgozatlan  állapotban lemarja a bőr védő lipidrétegét, roncsolja a bőr szerkezetét. Elterjedt az is hogy a citrom leve fehérítő hatású, illetve halványítja a pigmentfoltokat, de sajnos a citrom önmagában nem képes eljutni a hámréteg legalsó rétegében található pigmentsejtekhez (melanocitákhoz). De cserébe jól kivörösödik az arcunk, jó esetben 2-5 nap alatt jön rendbe a bőrszerkezet.

Kefir, tejföl, túró pakolás

A tejsav a savas Ph-ja miatt akár lehetne hámlasztó hatású, és emiatt bőrmegújító, de sajnos ott van az a sok mellékes anyag, a tejfehérje, zsírsavak, mikrobák…stb, ami rendkívül irritatív a bőr számára, illetve fototoxikus hatást válthat ki. A felsoroltak közül csak a túró amit a nem érzékeny bőrtípusok elviselnek, ezt is csak a kéz-láb bőrére ajánlott tenni, puhító hatással rendelkezik.

Gyümölcspépek

Magas vitamin és ásványianyag és antioxidáns tartalmuk miatt nagyon jótékony hatásúak… ha megeszed. Ha a bőrödre teszed a magas csersav tartalom miatt cserepes,  repedezett lesz a bőröd. Felborítja a bőrflóra működésének egyensúlyát, amitől védtelenné válik a bőr és gyulladások keletkezhetnek. Persze ezeknek is vannak fokozatai, a ribizlit,  áfonyát, cseresznyét, kiwit és a szőlőt,  kevésbé bírja a bőrünk, még elkeverve sem ajánlom,  a banánpép kíméletesebb, emulgeálva hidratáló készítménybe az aknés, mitteszeres bőrtípusra javasolt, magas B vitamintartalma végett, de csak ha nincs gyulladásba a bőr.

Sheavaj, kakaóvaj, olívaolaj

Csodás bőrtápláló anyagok, de önmagában, töményen gyilkos hatású a bőrszerkezetre nézve. Erősen vízelvonó hatásúak, az elvesztett nedvesség miatt szárítják a bőrt. A tömény olaj (zsír) eltömíti  pórusokat, a faggyú nem tud ürülni ezért gyulladások, pattanások jelennek meg. Ezeket a olajokat, vajakat csak feldolgozva, vagy elkeverve hidratáló emulzióban lehet felhasználni. Ebben az esetben viszont nagyon jó regeneráló hatása van, de csak akkor ha nem zsíros, seborrheás a bőr. Vízhiányos bőrnél is vigyázni kell a zsírtaltalommal ennél a bőrtípusnál a nedvességet kell pótolnunk nem a zsírt! Ne keverjük össze a zsírhiányos bőrt a vízhiányos bőrtípussal!

Burgonyás arcmaszk, arcradír

A burgonyának viszonylag kevés nagatívuma van a bőrre nézve, de vigyázni kell hogy ne száradjon rá a bőrfelszínre. Magas keményítő tartalmánal köszönhetően gyorsan megszárad, és akkor elvonja a vizet a bőrfelszínről. Ha a megszáradt burgonya réteget próbáljuk leradirozni, az megsérti a bőrfelszínt, smirgli hatást érünk el vele. Rendkívül gazdag tápanyagtartalma miatt regeneráló, gyógyító, tisztító hatású, a zsíros bőrök jól viselik a találkozást vele. Ha érzékeny a bőröd, ne próbálkozz a nyers burgonyával.

Uborka pakolás

Nagyon értékes vitamin, ásványianyag, és antioxidáns forrás. Hidratál és nyugtat, csökkenti a duzzanatokat. Hogy egy kicsit megengedőbb is legyek, az uborkát használhatjátok nyugodtan a bőrre, az egyetlen negatívuma, hogy csak a hámréteg legfelsőbb rétegeire van hatással, mivel magas a nedvességtartalma, a bőr nem ereszti át a mélyebb rétegekbe. Így a jótékony hatása csak rövid ideig érvényesül.

Az internet soha nem látott térhódítása következtében sokat látni az ehető anyagokból készíthető dekorkozmetikumokat is, mint például a finomlisztet púderként alkalmazva… Hát… Ha egyszer kipróbálod soha többet nem fogod. Egyrészt a liszt a szemcséinek nagysága miatt nem marad meg a bőrön, lepereg róla, de ha vegyíted valamilyen anyaggal valamint a bőrfelszín savköpenyével elegyedve egy ragacsos csiriz lesz belőle.

Nem arról van szó, hogy a természetből vett friss zöldségeknek, gyümölcsöknek, ill gyógynövényeknek ne lenne létjogosultsága, csak tudni kell milyen bőrre, és milyen formában szabad alkalmazni. Ha nem vagy profi boszorkánykonyha szakértő, és nem ismered jól a bőrödet, akkor még árthatsz is magadnak.

Ne a magazinokból és az Instagramm posztokból szerezz információt, ezek nem szoktak beválni!

Az én javaslatom az, hogy inkább edd, mint kend!! A többit bízd profikra! 🙂