Beauty Fórum Szépségipari Szaklap  – 2016. május 04.

Botox helyett

Típus: | Szerző: Moncz Henriette | Címkék: ,

Botox helyett

A ráncok kialakulásának oka, hogy idővel a bőrben a hyaluronsav csökken és a kollagén rostok szintézise gyengül. Ezáltal a kötőszövet tömöttsége csökken.  Az arc izomzata emellett folyamatosan mozog, és közvetíti érzelmeinket a külvilág felé.

Az arc mimikájáért a 40 önálló izom felelős . Mivel a bőr ellenállása gyengül, így a mimikai ráncok kialakulásának semmi nem áll az útjába. Sajnos idővel ezek az arckifejezések egyre mélyülő ráncokat hoznak létre.

Az izom átmeneti lebénítására a botox kezelést alkalmazzák, ami a mimikai izmok mozgását gyengíti, így azok nem tudnak összehúzódni.

A botox kezeléstől sokan idegenkednek egyrészt maga a botox mint idegméreg jellege miatt, másrészt  pedig a hírességek elrontott botox kezelései sokak számára szolgálnak intő jelként, elrettentő példaként.

Mivel tudjuk helyettesíteni a botoxot?

Ha természetes megoldást szeretnénk a ráncaink finomítására akkor számtalan módszer és készítmény áll rendelkezésünkre, hála a szépségipar innovációjának. Ezeket mind felsorolni lehetetlen lenne, de néhányat kiemelnénk az eljárások közül.

Lézeres arckezelések:

A lézeres kezelés, másnéven fotorejuvenáció lézer fénnyel történő komplex bőrfiatalítást jelent.
Az irha sejtjei olyan erős ingert kapnak a fényhatás következtében, hogy újra elkezdik a kollagén és elasztin rostokat termelni.  Ez megújítja dermis mélyebb rétegét, ami a sejtrostok megújulása folyamán a rétegek felfele vándorlásával egy építő jellegű folyamatot indít be a bőr szöveteiben.

A lézeres kezeléseknél meg kell különböztetni az invazív ( a bőr sérülésével járó) és a non-invazív ( nem sérül meg a bőr) kezeléseket. A két eljárásban közös, hogy mindkettő ugyan arra a hatásmechanizmusra épül: a bőr rétegeiben a sejtek és rostok újraképződnek.

Az invazív lézerek mint például a CO lézer, a felső szöveti réteg eltávolításával (vaporizálásával) kényszeríti a bőrt hogy egy új réteget hozzon létre. Ez pár hét gyógyulási idővel jár, aminek végeredményeképpen egy behatások nélküli friss bőrfelszínt kapunk.

Kevésbé drasztikus beavatkozások a non-invazív lézeres kezelések, pl, dióda lézer, alexandrit lézer, ami a bőrfelszín megsértése nélkül nyújtanak nem kevésbé látványos változást a bőrben. Ebben az esetben a lézerfény egy zselén keresztül hatol be az irha rétegébe, és egy mikroégéssel egy olyan impulzust ad a sejteknek ami miatt elkezdenek újratermelődni. Ezáltal a kollagén állomány is megújul, tömörebb, feszesebb lesz a bőr. A kezelés után nem lesz sérülés a bőrön, és 3-4  alkalmas kezelés során egy felépítő folyamat eredményeképpen fiatalodik meg a bőr. 

A lézeres kezeléseknél minden esetben óvakodni kell a naptól, mert a fényérzékennyé teszi a bőrt, és megnő a pigmentálódás vagy a kezelés közbeni égés veszélye. Tehát ezeket a kezeléseket csak ősztől tavaszig lehet megcsinálni.

Rádiofrekvenciás kezelések

A rádiofrekvenciás kezelések hasonlóan non-invaziv beavatkozások. A kezelések a hőhatáson alapszanak, a felmelegített bőrben a meglévő kollagén rostok átépülnek, feszesednek és szintén egy felépítő folyamat eredményeképpen megújul az irrha állománya. Ebből a kezelésből is szükséges 3-5 alkalom a bőr állapotától függően, az előnye a lézeres kezelésekkel szemben, hogy nyáron is elvégezhető kezelés, mivel a rádiofrekvencia  „színvak”, nem hat a melanintermelésre.

Rengeteg féle rádiofrekvenciás technológia ismert a szépségpiacon, itt érdemes inkább egy orvosi géppel történő eljárást választani, mert sok kozmetikai rádiofrekvenciás gép túl gyenge a várt eredmény eléréséhez. Persze vannak ebben a kategóriában is hatékony berendezések de egy laikus számára nehéz eldönteni hogy melyiket válassza, ebben az esetben hagyatkozzunk többek tapasztalatára és ne a hirdetések alapján döntsünk.

Mezoterápia

A mezoterápia  egy minimál invazív eljárás, amikor tulajdonképpen egy mikroinjekciózás során hyaluronsavat és más bőrnek fontos anyagokat fecskendeznek a bőr alá. Ez többnyire egy automata adagolópisztollyal történik, amivel az egész arcot végiglövik a hatóanyag minél nagyobb felületen történő bejutása céljából. Itt maga a hatóanyag bevitele a fontos, ami kitölti, simává és egységesség teszi a bőrfelszínt. Az előnye hogy szinte azonnal látszik, a hátránya hogy a hatóanyag pár hét múlva lebomlik és újra kell ismételni a kezeléseket. A tűs eljárásnál mindig fennáll a bevérzések esélye így a nem tűs mezoterápia mint pl. az ultrahangos eljárás, sokkal veszélytelenebb, nagyon hatékony és ami nem lényegtelen,teljesen fájdalommentes.

Kozmetika hatóanyagok – botox hatású készítmények

A kozmetikai ipar is kifejlesztett olyan hatóanyagokat ezek a „növényi botoxok” amik ugyan nem teljesen bénítják le az izmot, de simítják, finomítják a vonalakat. Természetesen ezeknek a növényi hatóanyagoknak csak a ráakasztott nevükben viselik a botox szót, valójában nem tartalmaznak idegölő mérget, teljesen természetes növényi kivonatokból állnak.

Néhány növényből olyan hatóanyagokat lehet kivonni, amik az izom és az idegsejt közötti synapsis-t lelassítják és így a mimikai izmok mélységét csökkentik. Ilyen hatóanyag pl. az acmella oleracea kivonata amely néhány kísérő növényi olaj hozzáadásával egy teljes arckezelés alkalmazásával csökkenti a ráncosodást és az idegi feszültség jeleit a bőrön. A kezelések itt is többször megismétlődnek, teljesen veszélytelenek és mint minden arckezelés nagyon kellemes élményt nyújtanak.

botoxhelyett