Élet és Tudomány  – 2013. december 16.

Arcdiagnosztika

Típus: | Szerző: Moncz Henriette | Címkék: ,

Az arcunk a testünk legérzékenyebb és legreagálóbb része. Egyetlen más szervünk sem árulkodik a belső folyamatainkról és rezdüléseinkről, mint az arc.

Az arc komplex izomhálózatból áll. Csak az arcon és a koponyán tíz izomrendszer található, és ezek negyven önálló izomból állnak. Ezeknek az izmoknak köszönhető az arc nagyfokú rugalmassága.

Az arc kifejezéséből leolvasható pillanatnyi lelki állapotunk, de jellemünk, az életünk lefolyása nehézségei is leolvashatóak arcunkról.

Az arc is három részre osztható ugyanúgy mint a testünk zónái.

1, Felső rész: a homlok (a hajtő és a szemöldök közötti rész) – az intellektualitásra utal. Akinek magas a homloka yin karakterű ember, inkább a gondolkodásai vezérlik, mint az ösztönei.

2, Középső rész: A szemek és száj közötti rész – az együttérzésre, emocionális képességre utal. Az ilyen típusú emberek, nagyon együttérzőek, empatikusak.

3, Alsó rész: a száj és az áll rész – az erőt, akaraterőt  mutatja. A yang típusú emberek jellemzője. Céltudatos, stressztűrő, sokszor önfejű.

A homlok

A homlokra legjellemzőbb kozmetikai vonások a ráncok. Az idegrendszerrel áll kapcsolatban. Az agy homloklebenyének működésével függ össze. A homlokráncok nagyon sokat elárulnak az egyén pszihikai állapotáról, valamint stabilitásáról. Ha a homlokránc egyenes vonalú, az egészségi és mentális stabilitást mutat. Ha szaggatott vagy nagyon hullámosak a vonalak, azok gyenge egészségi állapotról és ingatag idegrendszerről árulkodnak.

A homlok ráncait is három részre tudjuk osztani.

Az alsó vonal a Föld vonal, a racionális gondolkodást tükrözi. Ha ez a vonal erősebb akkor  az az ember földön járó, határozott és céltudatos, de sokszor az anyagi javakat tartja fontosabbnak.

A középső vonal a személyiségvonal. Az emberi jellemet az ego és az öntudat erős vagy gyenge voltát tükrözi.

A felső vonalat menny vonalnak is nevezik, ez a vonal a spirituális érdeklődésre utal. Az emberi élet magasabb szintű ideológiájához áll közelebb.

Akinek tisztán kivehető mind a három vonal az az ember kiegyensúlyozott a materiális és filozófiai irányokban is. Nem szélsőséges, elfogadja a világ misztériumát, de stabilan áll a földön a racionális dolgokkal.

Ha hiányzik egy vonal az a jelzett életterület hiányáról árulkodik.

A homlokon elhelyezkedő kozmetikai problémák még a májfoltok, vagy az aknés tünetek is.

A hólyag és a vékonybél energiaizónái találhatók itt meg.

A hólyag energiazónája a szemöldök belső részétől legyezőszerűen halad felfele a homlok külső része fele. A szemöldök kezdeténél találhatóak meg a hólyag fontos akupunktúrás pontjai is. Ezen a részen gyakoriak a foltosodások, pigmentzavarok is. Ez lehet egy leégés következménye is, miután a homlok két oldalát éri legerősebben a napfény, itt egy napégés után gyakran pigmentálódik, ami nem feltétlenül belső okra utal, de ha a páciens nem számol be ilyen hatásról akkor gyaníthatjuk a hólyag meridián működészavarát. A homlok csúcs két oldali pigmentálódását még gyakran okozza a mellékvese alulműködése is. Ez jellemző a folytonos stressz állapotban lévő emberekre.

A homlokon található a vékonybél energiazónája is, annak ellenére, hogy a vékonybél meridián nem jön fel a homlokrészre, hanem a fül előtt indul el a kéz irányába.

A vékonybél energiazónája a homlok középső sávjának függőleges lefutása. Gyakran találkozunk ezen a részen tűzfolttal, de bármilyen kozmetikai eltérés a vékonybél meridián működés zavarára utal.

Szemöldökök közötti rész

A homlok talán legkifejezőbb része a szemöldök közötti függőleges vonal. Ha mély barázdák láthatóak, akkor az haragossá teszi az arcot. Nem véletlenül, mert a máj működésével áll kapcsolatban. A máj felel a harag és a düh érzelmekért. A túl sok harag kiül az arckifejezésre, mert az ilyen emberek gyakran összehúzzák a szemöldöküket. Fizikai megnyilvánulásban a máj állapotát lehet diagnosztizálni. A helytelen étrend, az alkohol és a szervezetben a magas toxikus felhalmozódást mutatja.

Szemöldök

A szemöldökök formája erősen árulkodik az ember jelleméről. Nem véletlenül kerül kifejezésre a karikatúrákban is a jellemző szemöldökvonal. A mérges tekintet ábrázolása a vastag, belülről kifele menő egyenes vonal, a vidámságot az enyhén ívelő vékonyabb szemöldök, a csodálkozó alkatot pedig a félkör alakú szemöldök jelképezi.

A mai kor divatja szerint a nőknél a szemöldökök formázottak, belülről enyhén felfele ível, majd a közepétől enyhén lefele ívelő, belülről kifele vékonyodó vonal. Divatos a permanent make up, a szemöldök vonalon, amivel esztétikusabbá tehetjük az arcot. Az ilyen formázott szemöldökből sajnos nem sok minden következtetés tudunk levonni a szervezet állapotáról. Férfiaknál természetesen könnyebb dolgunk van, mivel a teremtés koronái ritkán változtatják a szemöldökvonalat.

A keleti diagnosztika szerint, a sűrű egyenes mindkét végén egyforma vastagságú vonal stabil egészségi állapotot mutat. A ritkás szemöldök pedig gyenge, vagy változó egészségű egyénre vall. A szemöldök belső fele az életünk első szakaszára jellemző egészségi állapotot mutatja, a külső fele pedig a második szakaszra jellemző. Tehát ha az valakinek vastag, sűrű szemöldöke van a szemzughoz közel eső felében és kifele pedig elvékonyodik, az azt mutatja, hogy az illető jó egészségi állapotnak örvend az élete első szakaszában, majd az fokozatosan gyengül. Ha pedig az ellenkezőjét tapasztaljuk, tehát belül vékonyabb és kifele vastagszik a szemöldökvonal, akkor pedig az illető gyermek és ifjú korában betegesebb volt, majd idővel javult az egészsége.

A szemöldökök általában a belek állapotát mutatják. Ha egészséges sűrű a szemöldök akkor a belek  jó állapotban vannak. Ha ritkásak, hullanak, vagy különböző bőrtünetek jelennek meg Pl.: ekcéma akkor a belek gyengeségét, vagy betegségét mutatják.

Szemek

A szem egy egész külön fejezetet érdemelne. Nem véletlenül oly sok szólás, hasonlat szól a szemekről, mint pl: „ a szem a lélek tükre”, „szemenszedett hazugság” vagy „szemtelen” kifejezések.

A szem nemcsak mint fontos érzékszerv funkcionál, hanem pontos diagnózist ad a belső világunkról, akár fizikai, akár lelki vonatkozásban.

A szem a látóidegeken keresztül közvetlenül kapcsolódik az agyhoz. Ha valami erős stressz vagy sokk éri a szervezetet, a szemünk megmutatja a bennünk zajló lelki állapotot. Ha a mozgásunkat és beszédünket az akaratunkkal befolyásolni is tudjuk, a szemek elárulják az igazságot. Sokszor kimeredt, vagy ijedt, vagy üveges tekintet formájában, vagy dühös vérben forgó és elhomályosodott tekintettel.

A szemnek sokkal nagyobb az oxigénszükséglete, mint más szervünknek, így az agy oxigénhiányos állapota itt jelentkezik.

A kínai filozófia szerint, a máj-meridián a szemre nyílik, a máj energetikai állapota tehát befolyásolja a látás minőségét. A kínaiak már évezredek óta ismerik az összefüggést az elfogyasztott táplálékok és a látás minősége között. Nem véletlen tehát, hogy sok anyagcsere betegségnek - így a pajzsmirigy problémáknak, a diabétesznek, sőt a magas vérnyomásnak is - szemészeti tünetei lehetnek.

40-50 éves korunkra a beleinkben és a májunkban lerakódott méreganyag akár több kg is lehet, nem véletlen, hogy épp ez a korosztály kerül a legtöbb panasszal orvoshoz.

A túlzott könnyezés is a sótöbblet miatt következik be, a nagymértékű csipásodás viszont többletfehérje-bevitelre utal. (A civilizált társadalmakban átlagosan az optimális fehérje két-háromszorosát fogyasztjuk el.) A kidülledt szemek pajzsmirigy problémát jeleznek, a beesett szemek viszont kötőszöveti gyengeséget.
A vizuális diagnosztika egyik hatalmas területe az íriszdiagnózis. A szem a lélek tükre, de ugyanakkor a testé is.
A szem különböző részei az alábbiak szerint adnak információt a testi állapotunkról:
Pupilla – Örökletes tényezők
Pupillaszegély – Idegrendszer, gerincoszlop
Fodor – Gyomor és bélrendszer
Fodorszegély – Nyirokrendszer és mirigyrendszer
Radiális sík – Szervek övezete (szív, tüdő, máj, stb.)
Íriszszegély – Bőr, testnyílások, perifériás ér- és idegrendszer
Szemfehérje – Érrendszer állapota, koleszterinszint
Akinek a fényviszonyoktól függetlenül változó a pupillamérete, annak vegetatív idegrendszeri zavara van a feldolgozatlan traumák miatt  a négyütemű légzőgyakorlat pl. nagyon jót tesz ilyenkor. A világosvörös fodor savtúltengésre és kőképződés hajlamra utal. A rozsdavörös krónikus emésztési zavart, puffadást, hasmenést és gyomorégést jelez; a sárgásbarna pedig savhiányt és gyomorhurutot. A fodron belüli folt, az ún. lakúna a külső elválasztású mirigyek, a fodron kívüli lakúna a pedig a belső elválasztású mirigyek zavarait jelezheti. A sötétebb íriszszegély arra utal, hogy a bőrben, közvetlenül a bőr alatt méreganyagok halmozódtak fel.

Nagyon sok mindent elárul az emberekről a szem formája.

A nagy szemekkel rendelkező emberek yin alkatúak. Intuitív, és spirituális jelleműek. Nagy képben látják a világot, gyakran hajlamosak a részleteket figyelmen kívül hagyni. A nagy szemek érzékenységről és művészi tehetségről árulkodnak.

A kis szemek yang jellegről árulkodnak. Inkább gyakorlatias jellegű emberek, a részletek iránti figyelem és az összpontosítás az erényük.

A szem ferdesége is jelentőséggel bír az egyén személyiségének felismerésében.

Szem alatti rész

Ennek a résznek a víztartalma a legmagasabb az egész arcon ugyanakkor itt a legvékonyabb a bőr. Tehát ez a terület a legérzékenyebb a vízháztartás zavaraira. Szem alatti sötét karikák a szervezet energiaraktárainak kiürülését jelzik. Túlzott sófogyasztás, félelem és stressz.

Orr

Az orrnyereg a hátgerinc megfelelője. Ha egyik vagy másik irányba elgörbül az orrcsont, az a gerincoszlop ferdeségét mutatja. Ez az un scoliosis. Az arc izmai szoros összefüggésben vannak a váll és a hát izmaival, ha a gerincoszlop eltorzul, akkor ezek az izmok próbálják kompenzálni a nyomást.

Az orr szem közötti része és az orrnyereg felső része a lép-hasnyálmirigy működését mutatják, az orrhegy pedig a szív zónát jelenti. A vörös duzzadt orrok is a szív működészavarára utal, ugyanis a szív az oxigénhiány miatt megerőltetett munkára kényszerül.

Az orrnyílások a tüdő működésére, és méretére utalnak, a nagy orrlukak a légzés és az oxigénfelvétel nagyobb képességét jelentik, tehát az ilyen ember tettre kész nagy motivációjú egyén, az ellentéte a kis orrlukkal rendelkező embereknek akik kevésbé elszántak.

Ha különböző méretűek az orrnyílások akkor a tüdő is különböző méretű.

Orca

Az arccsontok felső része a gyomor zónája, itt fut a gyomor meridián csatornája  is.

Az arccsontok és az állkapocs közötti rész a tüdő zónája. Erre a területre gyakran jellemző a tágult hajszálerek megjelenése ez a tüdő oxigénhiányát (hypoxia) jelzi, ami kitágítja az arc ereit.

Száj

A felső ajak felső része, ahol találkozik a bőrrel, a gyomor állapotára utal, az alsó része pedig a vékonybél állapotát jelzi. A szájzugok a nyombél, illetve patkóbél rossz működését jelzik a sok zsíros és koleszterindús táplálék miatt, aminek a lebontásához a szervezet epesavat választ ki.

Az alsó ajkak és nazolabiális vonal is a vastagbél állapotát jelzik. Összefoglalva a száj és a száj környéke az emésztéssel áll összefüggéseben.

Áll

Nőgyógyászati, hormonális és petefészek problémák

Fülek

A fül és a hallás a vesék állapotát jelzik.

A fül előtti függőleges vonal a szívproblémák, magas vérnyomást jelzik.

 

Moncz Henriette szakkozmetikus, egyetemi oktató