Beauty Fórum  – 2017. december 03.

Akupresszúrás arcmasszázs

Típus: | Szerző: Moncz Henriette | Címkék: , ,

KÉNYEZTETŐ, REGENERÁLÓ MASSZÁZS – A szervezet akupunktúrás, illetve energiapontjait megcélzó, ősidők óta használt masszázstechnikák a keleti orvostudomány alapjaira épülnek. Segítségükkel nemcsak a test felfrissülése és az izmok ellazítása érhető el, hanem prevencióként is alkalmazhatóak.

Igen nagy jelentőségük van a gyógyászatban az akupunktúrás pontoknak. A pontok nyomásérzékenysége meghatározó szerepet játszik a fellelhetőségükben, de természetesen a pontos anatómiai helyzetük is meghatározható.
Az akupresszúrás pontok masszírozásával a szakképzett masszőr a vendég bizonyos testi problémáit enyhítheti, megszüntetheti a szervezet energiaáramlásának kiegyensúlyozásával.

A kínai gyógyászat alapelve, hogy az egészség szempontjából nem az egyes szervek tüneteinek kezelése a fontos, hanem az életenergia, a Chi szabad, akadálytalan áramlása. Ez az energia zárt pályákon cirkulál az ember testében és a test felszínén. Ennek az energiaáramlásnak a gyengülése vagy lefékeződése egészségkárosodást vagy betegséget is okozhat, amikor is az ellentétes életerők egyik eleme (yin-yang) hoszszabb ideig túlsúlyba kerülve megzavarja a szervezet harmonikus egyensúlyát.

Ilyen zavart okozhatnak külső (az időjárástól kezdve, a sérüléseken át, egészen a helytelen táplálkozásig, illetve a tartós megerőltetésig) és belső (pszichés zavarok: trauma, tartós szomorúság, stressz, illetve gyermekkori lelki sérülések) hatások egyaránt.

Meridián masszázsok

A meridián csatornák mentén helyezkednek el az akupunktúrás pontok. A masszázs során a megfelelő akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiá- nok) kezelése történik. A gyógyulást elősegítő változásokat érintéssel, nyomással ösztönözzük a masszázs során. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek tüneteinek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni.

A masszázstechnika elsajátításához szükséges a meridiánrendszer és az akupunktúrás pontok pontos helyi ismerete. A kezeléshez használhatóak olajok, de végezhetjük a masszázst olaj nélkül is, akár a ruhán keresztül (Shiatsu-masszázs). A testünkben 12 fő meridiáncsatorna fut végig, de a meridiánmasszázsnál célzottan egy vagy két bizonyos meridiánvonalat kezelünk, attól függően, hogy milyen területet vagy tünetet kezelünk.

Arc (shiatsu-) masszázs

Az arc shiatsu-masszázst (=gyógyító érintés) az arc, a nyak és a dekoltázs pontjain alkalmazzuk különböző olajok felhasználásával. Ez a masszázsfajta az akupresszúrának és a masszázsnak a kombinációja. Az arc shiatsu-masszázs eltér a hagyományos kozmetikai arcmasszázstól, itt nincsenek ütögető, csipkedő vagy gyors legyező mozdulatok, ez a masszázsfajta pontnyomásból és simító mozdulatokból áll. Ennél a kezelésnél nem használunk bő mennyiségű masszázskrémet, hanem kis mennyiségű aroma-olajokat teszünk fel, de a legcélszerűbb a bioaroma-olajok használata. A különböző hatású aromaolajoknak célzott hatásai vannak a szervezetre, így az egész testre kiterjedő öngyógyító folyamatokat erősíteni tudjuk a szükségleteknek megfelelően. Az arc shiatsu-masszázsnál az arc és a fej összes energiapontját érintjük, ezáltal az összes szervre kiterjedő gyógyító folyamatot indítunk be a szervezetben.

Bioenergetikai masszázs

Ezt a masszázsfajtát az energetikai egyensúly visszaállítása érdekében végezzük. A hátgerinc mentén fut-nak az úgynevezett asszociációs pontok, amelyek össze vannak kötve a szerveinkkel és az energiacsatornáinkkal. Ezek is olyan reflexpontok, mint a talpon lévő pontok, és ugyanúgy meg lehet állapítani általuk a szervek gyengeségét – és ugyanolyan módon kezelhetjük is a problémás területeket. A masszázs hatékonyságát bioaroma olajokkal növelhetjük: a hát jobb felére yang típusú, a bal felére yin típusú olajok alkalmazásával építhetjük fel a bio-energetikai egyensúlyt.
Ezek a masszázsfajták kozmetikus által is elsajátíthatóak és végezhetőek, bele lehet építeni arckezelésekbe vagy egészségmegőrző kezelésekbe. Segítségükkel általános közérzetjavulás érhető el, megindítja a szervezet öngyógyító képességét, ezáltal mindenkire jó hatással van. Ezekhez a masszázsfajtákhoz szükséges az akupresszúrás pontok ismerete, amit tanfolyamokon sajátíthatnak el a szakemberek.

Akupresszúrás masszázs - megjelent média letöltése (pdf)