– 2018. szeptember 27.

A természet és a tudomány összhangja

Típus: | Szerző:  | Címkék:

Az emberi és állati őssejtek az embrióban, a köldökzsinórban és a test néhány szövetében találhatóak. Az őssejtek olyan sejtek, amelyek sejtosztódással újítják meg önmagukat, sokáig és sokszor képesek osztódni és átalakulni a szervezet különböző szöveteit felépítő speciális sejtekké.. A legértékesebbek az „anya-őssejtek”- (Totipotensek) ezek képesek bármelyik sejt, szövet, illetve szerv létrehozására.A pluripotensek őssejtek azok, amelyek a teljes szervezet sejtjeit már nem, de egy szerv minden sejtjét még létre tudják hozni, illetve a már nem működő sejteket helyettesítsék.  A multipotens őssejtek (felnőtt őssejtek) csak bizonyos sejtek, illetve szövetek létrehozására Végül az unipotens őssejtek. egyes konkrét szervekben (pl. bélfal, bőralja) egész életen át megmaradó őssejtek már csak egyféle sejt képzésre képesek. És végül a növények osztódó sejtjeit omnipotens sejteknek hívjuk.

Az őssejtek száma az idő múlásával nem csökken, csak az aktivitásuk gyengül. Az UV által okozott fénykárosodást, illetve a kronológiai öregedést okolják azért a kommunikációs zavarért, ami a sejt és környezete között végbemegy. A hiányos vagy gyenge kommunikáció következtében az őssejtek nem fejtik ki teljes mértékben regeneráló képességüket, és az öregedési folyamatok teret nyernek.

Miért különleges a növényi őssejt?

Függetlenül az őssejt eredetétől, (emberi, állati, növényi) mindegyik tartalmaz olyan genetikai faktorokat, amik a sejtek önmegújító képességét segítik elő.

Sajnos a bőr öregedésével a bőrben található sejtek száma jelentősen csökken, őssejtek sejtmegújító képessége is gyengül. Számos kutatás alátámasztja, hogy a növényi őssejtek együttműködnek a bőr hasonló felépítésű sejtjeivel, ezáltal a bőr nagymértékben regenerálódik,még az idős bőrben található őssejtek is visszanyerik

a sejtképző képességüket. Az őssejt medicinában eredményeit figyelembevéve, a kutatások célja, hogy bőrazonos hatóanyagokat biztosítsanak a professzionális kozmetika számára, másrészt a növények, amelyek képesek arra, hogy nagyon sajátos körülmények között megéljenek, őssejtjeikben hordozzák azt a képességet, hogy ezt át is örökítsék. Nem utolsó sorban pedig a növényi őssejtek az emberi felnőtt őssejtekhez hasonló genetikai faktorokkal rendelkeznek, mellyel befolyásolható a bőrünk őssejtjeinek működőképessége és vitalitása.

A őssejt kutatások korszakát éljük

 

A növényi őssejt bevonásával, új és természetes megoldást találtak a kutatók a bőrmegújításra ami egy innovatív lépés a kozmetikai iparban.

Növényi őssejteket már kinyertek egy különleges almafajtából,de a legújabb őssejt kutatások alpesi növényekre irányultak, ellenálló képességük és esszenciális összetevőik által.

Az alpok igazi gyönyszeme az alpesi rózsa, amely közel 3000 méter magasban is megtalálható, a sziklák és hegycsúcsok közelében. Különleges védelmi mechanizmusának köszönhetően a leghidegebb télnek és az erős

napsugárzásnak is ellenáll. Ellenálló képességének köszönhetően rendkívül értékes őssejtekkel rendelkezik, amelyet  természetes körülmények között nyernek ki, és a friss „élő” őssejteket hasznosítják a kozmetikai ipar számára, ellentétben a legtöbb laborban tenyésztett őssejttel.

A növényi őssejtes termékek és kezelések az utóbbi 4-5 évben teret hódítottak a kozmetikai iparban és egyre több kozmetikai cég kezdte el a növényi őssejtes kozmetikai termékek gyártását. Bár itt is örök érvényű igazság az, hogy csak a magas minőségű termékek hozzák meg a megfelelő eredményeket, hiszen nagyon fontos tényező, hogy milyen egyéb összetevőket tartalmaz a termék, milyen fajta a benne lévő őssejt és azt mekkora mennyiségben tartalmazza a termék.

A tapasztalatokat figyelembe véve a növényi őssejtes termékek rendszeres használóinak ellenállóbb lett a bőre a napsugárzással, vagy a szélsőséges időjárással szemben. Láthatóan javult a károsodott bőr felszíne, és lényegesen magasabb víztartalom lett mérhető az epidermis rétegeiben. A hosszútávú megfigyelések igazolták, hogy a növényi őssejtek valóban késleltetik a bőr sejtjeinek öregedését, és a bőrfelszín kevésbé lesz hajlamos a fizikai károsodásra, ami szintén nagyon fontos anti-aging tényező!