Szépvilág Extra-szépészeti magazin  – 2016. november 20.

A szemkörnyék ápolása

Típus: | Szerző: Moncz Henriette | Címkék: , ,

Szemkörnyék ápolása

Sötét karikás szem, táskás szem kialakulásának okai és kezelése

A szem és környéke szinte a legszembetűnőbb terület az arcon ezért ennek a területnek az állapota nagymértékben meghatározza a megjelenésünket.

Lelki állapotunkat is legelőször a szemkörnyéke jelzi, akár fáradtak akár kicsattanóan jó formában vagyunk. A betegségek és az öregedés jelei is a szem körüli rész állapotából láthatóak.

A szemkörnyék beesettsége, a sötét karikák és a duzzanatok a következő okokra vezethetők vissza:

Ennek a résznek a víztartalma a legmagasabb az egész arcon ugyanakkor itt a legvékonyabb a bőr. Tehát ez a terület a legérzékenyebb a szervezetünk élettani változásaira.

A szem alatti rész duzzanata a túlzott sófogyasztást, vízháztartás zavarait, a vese állapotát valamint a csökkent pajzsmirigyműködést jelzi a szervezetben. A hypothyreosis – vagyis pajzsmirigy-alulműködés – következtében a szövetek vizet tartanak vissza, és megjelenik a szem alatti ödéma. Ugyan ez vonatkozik a vese alul működésére , vagy a vese megterhelésére is. Reggeli ébredésnél is gyakori a szemduzzanat, de ez természetes folyamat az éjszakai nyirokkeringés lelassulása miatt, ez kis időn belül normalizálódik.

A szem körüli sötét karikákat a pangó, oxigénhiányos vér általi elszíneződés okozza. Ez jelzi a szervezet energiaraktárainak kiürülését, alváshiányt valamint a félelem és stresszállapotot..Oka lehet még a vashiány és a vérszegénység is. Ha a szervezet nem jut elegendő mennyiségű vashoz, ami a hemoglobin fontos alkotóeleme, akkor vérszegénység alakulhat ki. A szemkörnyék vérellátása zavart szenved, és ha ez a terület nem kap elég oxigént akkor a szem alatt sötét karikák jelennek meg. Egyes vitaminok hiányai is vérképzési rendellenességeket okozhatnak   pl. B12, K vitamin.

A szem alatti terület gyakran csirkebőr szerű képet mutat. Ez nem kóros, sajnos a bőr vékonysága miatt a faggyúmirigyek láthatóvá válásának köszönhető. Kóros tünetről akkor beszélhetünk, hogyha nagyobb sárgás plakkok jelennek meg a szem körül alul és felül, ami a magas koleszterinnel függ össze. Ez esztétikailag nagyon zavaró, eltüntetése orvosi lézerrel a leghatékonyabb.

A keleti  orvostudomány szempontjából a szemkörnyék a víz elem állapotát jelzi. Ezt azt jelenti hogy az öt elem szempontjából a víz elem, és a hozzátartozó két meridiánrendszer (hólyag és a vese) energetikailag zavart szenved. Ezt okozhatják lelki sérülések is, pl. kapcsolati problémák, és a félelemérzés is. Ezeknek az érzelmeknek a túlzott jelenléte a víz elem egyensúlyának felborulását eredményezik.  Pl. szakítás vagy válás után a  víz elem szervei a hólyag és a vese meridiánrendszer károsodik, tehát ezt jelzi a szem alatti rész állapota is.

A vese tárolja az „esszenciális csí energiát”. A keleti orvostudomány szempontjából innen jön az életenergiánk is, ha ezt felelőtlenül elhasználjuk, akkor az életünk megrövidülése vagy az életminőség romlása, betegségek, és az állandó kimerültség jelenlétével kell megküzdeni. Sokszor a túlhajszoltság végeredményeképpen a „Burn out” szindrómával számolhatunk. Jellemzője a sötét, karikás beesett szem. Az éjszakai élet is nagymértékben megviseli ezt az energetikai rendszert. A kábítószer fogyasztása is a szem alatti sötét karikák okozója. Többnyire az összes káros szenvedély a szemkörnyék állapotának romlását hozza.

Kezelése:

Mivel a szemkörnyék állapota csaknem minden esetben a belső folyamatok tükre, ezért a külső kezelések nem minden esetben hoznak hosszú távú eredményt. Az egészségi és lelki állapotunk kivizsgálása, illetve az életmód változása elengedhetetlen a szemkörnyék állapotának javításához. Ha a szemkörnyék karikásodása vagy vizenyősödése csak átmeneti jellegű, akkor az jelentheti hogy rossz éjszakánk volt, vagy stresszes időszakot élünk, ebben az esetben nincs ok aggodalomra, mert a kiváltó ok megszűnésével a tünetek is megszűnnek. Ha a tünetek hosszú távon jelentkeznek akkor az jelentheti egy-egy betegség jelenlétét, vagy egy tartós lelki probléma meglétét a háttérben.

Érdemes ezeket a betegségeket kivizsgáltatni, vagy kizárni, illetve olyan belsőleg ható kezeléseket igénybe venni, ami a szervezetünk energetikai rendszerére közvetlenül hat (meridiánkezelések). Fontos a mozgás, a szabadban való tevékenységek beiktatása, mert ez fokozza a keringést. Változtassunk étkezési szokásainkon, a vitaminhiányt természetes módon sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával pótolhatjuk. Fontos a sok folyadék fogyasztása, mert ezzel élénkítjük a nyirokkeringést, ami segít a szövetek közti felhalmozott folyadék eltávozásának. Sokszor a kialvatlanságnak is köszönhetjük a problémánkat vagy a felborult életritmus, éjszaka- nappal felcserélése okozza a szemkörüli eltéréseket. Az ember élettanilag nappali életmódra teremtetett, a tartós éjszakai aktivitás felborítja a bioritmust, a szervezet nem képes tartósan alkalmazkodni. Ebben az esetben az életmód változás vagy egy kiadós éjszakai alvás is segíthet.

Tüneti kezelések:

Idősebb korban egyre vékonyodik a bőr, különösen a szemkörnyék részén. Ezért minden kötőszövetben végbemenő folyamat hangsúlyozottabb a kor előrehaladtával.  Itt fontos hogy a szemkörnyék mikrocirkulációját élénkítsük, mert a rossz keringés még beesettebbé teszi a szemet. A különböző hideg-meleg borogatások, kezelések, szem köré ajánlott készítmények jót tesznek a bőrnek.

Még fiatalabb korban érdemes elkezdeni a szemránckrémek használatát, mert akkor nem szárad ki olyan mértékben a bőrfelszín. Sokan csak egyféle krémet használnak az arcukra és a szem köré, de ez nem tesz jót a szem körüli érzékeny bőrnek. Ez a bőr rész csaknem ötször vékonyabb az arcbőrnél és ezáltal sokkal érzékenyebb is. A szem ápoló krémek pedig kifejezetten erre vannak építve más alapanyagokkal és hatóanyagokkal. Lehetőség van külön ödémás szemekre való termékeket vásárolni, ami segít a felesleges nedvesség felszívódásában. A kozmetikai kezeléseknél fontos a hidratálás, a vitaminok bevitele amit a kozmetikus különböző gépi kezelésekkel mélyebb rétegekbe is bejuttat. Különböző gyógynövények is jótékonyan hatnak a szemkörnyékre, ilyen az édesgyökér, borágó, hársfa, szőlőmag és jojobaolaj stb.

Az esztétikai kezelésénél válasszunk olyan technológiát, ami sejt újjáépítő (rejuvenáló) hatású, mert ezek a kötőszövet újrastruktúrálódásával a mélyebb rétegekben hatnak és dúsítják a kollagén állományt. Ilyen kezelések pl. a nem- invazív lézerkezelések, IPL, vagy rádiofrekvenciás beavatkozások. Ezek nemcsak a bőr rész állapotát, hanem a ráncképződést is csökkentik.

Nagyon jó hatású a hyaluronsav  bevitele (tű nélküli mezoterápia), ami ultrahangos, vagy más módszerrel is történhet, rendszeres használata nagymértékben javít a szem alatti bőr állapotán mivel pótolja a kollagén állományt ami a szem alatt nagyon vékony.

Fontos hogy a kezelések alkalmával a bőr ne sérüljön, mert az bevérzéseket vagy maradandó károsodást okozhat.

Sokan próbálkoznak a szem környék feltöltésével, de ez a legtöbb esetben még rosszabb végeredményt hozhat, mert a hatóanyag (pl.kollagén) nem egyenletes eloszlásával, dudorokat és duzzanatokat képez.

Szemkörnyék- Szépvilág Extra