Beauty Fórum Szépségipari Szaklap  – 2016. szeptember 15.

A felborult egyensúly - a testsúly és érzelmeink összefüggése

Típus: | Szerző: Moncz Henriette | Címkék: , , ,

Testalkatunkat elsősorban genetikai adottságunk határozza meg, csak úgy, mint a hízásra való hajlamot is. Az alternatív gyógyászat szerint a súlyfelesleg nem más, mint belső egyensúlyi eltérés.

Hízás és lelkiállapot összefüggése

A fogyás természetesen függ a táplálkozástól és a mozgástól, de ha a belső bioenergetikai folyamatokat nem rendezzük, nem érhetünk el tartós eredményt.

Ha az energetikai és a lelki egyensúlyt megtaláljuk, már magától is elindul a súlyvesztés, a különböző testkezelésekkel, étrenddel és mozgással pedig rásegíthetünk a siker mielőbbi eléréséhez.

Hízási zónák

Kar, lapocka

Energetikája: Az aránytalanul dúsabb felsőtest, főleg a kar és a lapocka területén, a tüdő-meridián működés zavarára utal. Ha ez a szervünk legyengül, légzési zavarokat, köhögést okozhat. Gyakori ilyenkor a hörghurut és az asztma. Az allergiás betegségek és a bőrproblémák is ennek a meridiánnak a működészavarát mutatják.

Lelki háttere: Kommunikációs problémákat jelent. Nem mindig tudod jól kifejezni magadat, de az is jellemző rád, hogy gyakran elhallgatod, amit valójában gondolsz, vagy amit érzel. Az is előfordulhat, hogy te nem hallod meg, amit neked mondanak.

Kezelési tanácsok: A tüdő-meridián kezelése
A karon futó tüdőmeridián-rendszert, bioaroma-ola-okkal és akupresszúrás masszázzsal kezeljük. Mozgás: Erőteljesebb karmunkát igénylő sportok ajánlottak számodra, mint a tenisz, röplabda, súlyzózás, melyek során izommunkára kényszerül lerakódások- kal terhelt zóna. A helyes légzést elősegítő gyakorlatok (például Chi Kung) és meditációs terápia a tüdő-meridiánt erősíti.
Táplálkozás: Ajánlott számodra például a fehérjedús, szénhidrát- és zsírszegény haldiéta. A halolajban talál- ható omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen a test oxigén felhasználásában.

Belső combok, a has és a hát alsó része

Energetikája: Ez a terület a máj-meridián működésza- varát jelzi. Ennek a szervnek a legyengülése fáradé- konysággal jár, vérképzési zavarokat, vérszegénységet okozhat.

Lelki háttere: Fokozott ingerlékenység és indokolatlan idegeskedés, de szorongás és túlzott stressz is állhat a háttérben. Elfojtott harag épp úgy gyengítheti a máj-meridián működését, mint a dühöngés.

Kezelési tanácsok: A máj-meridián kezelése, az energetikai rendszer helyreállításához – a fő hangsúly a méregtelenítésen van.
Ehhez hatékony módszer az infraszauna, a hőkabin és a szauna.
Mozgás: Intenzív, lefárasztó sportok javasoltak, mint a boksz aerobik, capoeira.
Táplálkozás: Támogasd a szervezeted méregtelenítő folyamatait, sok nyers gyümölccsel, zöldséggel, és magas antioxidáns tartalmú ételekkel!
Tipp – kezd a napot antioxidáns turmixszal: mixelj össze két sárgarépát, egy céklát és egy almát. Tarts egy- egy gyümölcsnapot, és kerüld a félkész a fagyasztott, és a konzerv ételeket.

Csípő, comb, ödémás boka

Energetikája: Ebben az esetben a hólyag-meridián van működészavarban. A kötőszövet jellemzően laza, vizes jellegű. Ennek a szervnek a legyengülésekor gyakori a vizelési inger, az éjszakai izzadás, gyenge vérkeringés is előfordul.

Lelki háttere: Kapcsolati problémákra utal. Gyakran látni éppen válófélben lévő hölgyeknél, hogy erre a területre kezdenek el erősebben hízni. Félelem a magánytól, a kudarctól, túlzott megfelelési vágy a kapcsolatokban.
Szélsőséges esetben előfordulhat a kapcsolatfüggőség is. Inkább mindent eltűrsz, mint sem egyedül legyél.

Kezelési tanácsok: Hólyagmeridián kezelés, az energetika helyreállítására.
Mozgás: Intenzív, izzadással járó sportok javasoltak, mint a kardió edzés, a futás, melyek segítségével távozhat a felesleges víz a szervezetből.
Táplálkozás: Kerüld a tésztaféléket, kenyeret, péksüteményt, mert a többlet szénhidrát glü-
kóz formájában tárolódik a szervezetben,
aminek magasabb a víztartalma, ezáltal hozzájárul a vizesedés okozta súlygyarapodás ki- alakulásához. A fehérje ellenben alacsonyabb víztartalmú, és a feldolgozásához is vízre van szükség.

Külső combok, derék, csípő úszógumi

Energetikája: Ez a terület az epe-meridián működés zavarát mutatja. Az epehólyag-meridián zavara esetén felléphet emésztési zavar, túlsavasodás, rossz alvás, szédülés.

Lelki háttere: Megkeseredettség, fásultság okozza. Mindent a negatív oldalról közelítesz, csak a rosszra fókuszálsz. Gyakran mérgelődsz, zsörtölődsz jelentéktelen dolgokon, de a düh elfojtása is jellemző lehet, illetve a passzív agresszió.

Kezelési tanácsok: Epemeridián kezelés, az energetikai egyensúly helyreállítására.
A máj-meridián problémához hasonlóan az epe-meridián gyengülésénél is fontos a méregtelenítés, ennek egyik hatékony módja a szaunázás.
Mozgás: Nem megerőltető izomzati mozgások, mint a nordic walking, tánc, kerékpározás, úszás, túrázás. Táplálkozás: Lúgosító étrenddel támogathatod szervezeted sav-bázis egyensúlyát.
Lúgosító hatású ételek a gyökér-zöldségek (burgonya, retek, sárgarépa), zöldségek, gyümölcsök, író, kefir, szója. Kerülendőek a savas hatású ételek, mint a fehér cukor (édességek, üdítők), fehérje (hús, halak), sajtok, fehér liszt, kávé, fekete tea, nikotin.

Lovaglónadrág (térd, külső comb, fenék)

Energetikája: Ez a terület a vese meridián zónája, amely a szervezet vízháztartás zavarát okozza.
Lelki háttere: Szorongások, félelmek, krónikus aggódás. A félelmek bármilyen területen megjelenhetnek. Családi, kapcsolati problémák állnak a háttérben. A teherbeesés nehézségei is ehhez a meridiánrendszerhez kapcsolódnak.
Kezelési tanács: Vesemeridián-kezelés, az energetika helyreállítására. Javasolt minden olyan kezelés, ami a felesleges vizet eltávolítja a szervezetből: nyirokmasszázs, vákuumos kezelés, tekercselés.
Mozgás: Hastánc, kerékpározás.
Táplálkozás: A magas víztartalmú ételek (uborka, dinnyék), illetve amelyek sok káliumot tartalmaznak (banán), támogatják a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartását.

MONCZ HENRIETTE szakoktató kozmetikus

A felborult egyensúly-hízás PDF letöltése