Bőrbetegség vagy kozmetikai probléma? Hogyan ismerem fel?

 

Számos bőrelváltozás tüneteit felfedezhetjük magunkon, most a leggyakoribb bőrproblémákra térnék ki részletesen.

Gyakori főleg nyári bőrbetegség a BŐRGOMBA, amely nedves környezetben terjed leginkább. Nyáron a fürdők, közösségi helyek, közös zuhanyzók kedveznek a bőrgomba terjedésének. Tünete a viszketés, és a kipirosodott esetleg hámló bőrfelszín.
Megelőzésében a személyes higiénia a legfontosabb. Mindig viseljünk papucsot, illetve vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen közvetlen mások által használt tárgyakkal. (szék, nyugágy stb). Nyugodtan lehet használni nyáron savas, fertőtlenítővel ellátott lemosókat, egyénenként változik az, hogy ki fogékonyabb a bőrgombára, és ki kevésbé.
Ha az immunrendszer gyengébb, sokkal hamarabb elkaphatja az ember a bőrgombát. De még a lelki állapottól is függ – ugyanis bizonyított tény, hogy ez is befolyásolja az immunrendszer működését. Ha észrevesszük magunkon a gombás tüneteket, akkor használjunk fungicid (gombaölő) kenőcsöket, ezek hamar elmulasztják a kellemetlen tüneteket.

Aki hirtelen kezd el napozni, a NAPALLERGIA tünetei jelentkezhetnek a bőrén. Ezek pici, hólyagszerű kiütések és heveny vörös foltok is lehetnek. Nemcsak pusztán az erős napfény válthatja ki, hanem az is, ha valaki valamilyen gyógyszert szed, vagy valamilyen kozmetikumot használva napozik. A vegyi anyagok és az erős napsugárzás találkozása is okozhat napallergiát. Megelőzhetjük, ha betartjuk a napozás szabályait: csak szűrt napfény érje a bőrünket, amelyet természetesen magas faktorú fényvédő krémmel kenünk be. Ha valaki fokozatosan kezd napozni,és ezeket a fontos szabályokat betartja, nem alakul ki a bőrön napallergia. A lebarnult bőrön már a legritkább esetben jön elő ez a betegség. Ha a tünetek nem enyhülnek antihisztamin, vagy gyulladáscsökkentő kenőcs használata javasolt.

Elronthatja az egy-két hetes nyaralást az úgynevezett MALLORCA ACNE.
Ezt a bőrbetegséget is a napozás váltja ki, de ilyenkor a faggyúmirigyek gyulladnak be. Több, vállon, nyakon, mellkason vagy arcon megjelenő, pattanásszerű gyulladásgóc jelenik meg.
Ha más éghajlatú országba megyünk nyaralni, könnyen előjöhet a Mallorca akne már az első vagy a második napon. Azt, hogy kinél miért alakul ki, nem lehet tudni pontosan. Ugyanazt tudom tanácsolni, amit már mondtam: fokozatosan kezdjünk el napozni, akkor elkerülhető a tünet kialakulása. Ha már előjöttek a tünetek fontos a bőr hűtése, a gyulladás csökkentése, illetve kerüljük a napfényt egy ideig. Ha van lehetőség forduljunk bőrgyógyászhoz!

Gyakori jelenség a MELEGKIÜTÉS.
Ilyenkor az izzadságmirigyek eltömődnek, és nem tud a verejték ürülni. Sokszor alakul ki pici babáknál is ez a jelenség, mert az ő hőháztartásuk még nem stabil. Ha észrevesszük a melegkiütéseket menjünk hűvösebb, árnyékos helyre, öltözzünk lengén, és elmúlnak a kiütések. Semmiféle orvosi kezelést nem igényel, legfeljebb hűsítő, nyugtató krémmel bekenhetjük a piros bőrrészt.

Rosszul hangzik a NAPGOMBA – amely szintén egy gombás fertőzés, de ez nem feltétlenül terjed emberről emberre. Ilyenkor kicsi, fehér pöttyök vagy foltok jelennek meg a bőrön. Bár ez nem biztos, hogy nyáron alakult ki, de mivel a bőrünk télen fehér, nem vesszük észre, csak a nyári hónapokban. Ilyenkor a bőr barnulni kezd, viszont a napgombával fertőzött terület fehér marad.
Ezt a betegséget lényegében saját magunktól kaphatjuk el. A fejbőrünkön található természetes gombák a testünkre kerülve pigmenthiányt okozhatnak – és ezért nem tud lebarnulni a bőr néhány helyen. Ezek lehetnek nagyon pici pöttyök, vagy foltok bárhol, vagy akár nagyobb kierjedésű is előfordulhat a háton.
Itt nem arról van szó, hogy kifehéredett a bőr, hanem arról, hogy nem tud lebarnulni a fertőzött területen. Persze nem mindenkinél reagál így a bőr a természetes fejbőr-gombára. Legtöbb embernél ez nem okoz gondot. Fontos itt is, hogy milyen erős az immunrendszerünk, és hogyan étkezünk.
Sajnos helyi kezelésre nincs lehetőség, a tünetek a bőr halványodásával csökkennek.

Sokan szenvednek EKCÉMÁTÓL, amely ugyan nem tipikus nyári betegség, de ilyenkor a legzavaróbb, ugyanis a fedetlen testrészeken azonnal látható ez a tipikus bőrgyulladás, amely viszkető, piros foltokban jelenik meg. Az ekcéma kialakulását befolyásolhatja genetikai hajlam, illetve itt is fontos az, hogy mennyire erős vagy gyenge a szervezetünk. Az ekcéma legtöbb esetben valamilyen belgyógyászati betegséget is jelezhet.

Extrém módon változik az időjárás évek óta, és egyre jellemzőbbek a nap okozta bőrelváltozások. Az elsőszámú veszély a túlzott, hirtelen napozás fényvédő krém nélkül.
Nagyon sok és akár életveszélyes következményei is lehetnek a napégésnek, éppen ezért már a nyár legelejétől kezdve egészen az évszak végéig magas faktorú fényvédőkrémeket kell használni, ha az ember strandra megy, de az arcot, nyakat, karokat akkor is be kell kenni, ha egyszerűen csak sétálunk a napon.

A bőrbetegségek többsége nem önálló betegség

Bőrünk egy tükör – a belső egészségünket tükrözi. Ahogyan említettem, az ekcéma és a bőrgomba kialakulása is visszavezethető belgyógyászati, vagy lelki problémákra. Az a gond, hogy sokszor eszünk feldolgozott élelmiszert. Ezekben rengeteg adalékanyag lehet, amelyet a szervezetünk nem tud feldolgozni, és ezáltal gyengül az immunrendszerünk. A glutén- vagy tejcukorérzékenység is járhat például különböző bőrtünetekkel. De a rossz étkezéstől alakulhat ki például a cellulit – vagyis narancsbőr – is. Ez ugyan nem bőrbetegség, de nagyon kellemetlen lehet. Genetikai okai is lehetnek a narancsbőr kialakulásának, de inkább már korunk tünetének nevezném. Már fiatal, sportoló lányokon is megjelenhet, nagyrészt a nem megfelelő étrend miatt. A feldolgozott élelmiszerek adalékanyagai lerakódnak – ez okozza a tüneteket. Ez nem zsírlerakódás – ahogyan sokan gondolják -, hanem a sejt közötti állományokban, a nyirokkeringésben lerakódott mesterséges anyag. Sok mozgással és étrendváltoztatással megszüntethető, és segíthetnek a speciális, keringést serkentő kozmetikai kezelések is.