Miért pigmentfoltos a bőröm? Hogyan szüntessem meg?

Májfoltok, szeplők, hegekből eredő foltok - ezek mind a hiperpigmentáció lehetséges megjelenési formái.

 Miért alakul ki, és hogyan kezeljük a sötét foltokat?

A bőrben tallható festéksejt a melanin , a napsütés hatására jön létre, meghatározza bőrünk, hajunk és szemünk természetes színét.

 A bőr legfelsőbb rétegében, az epidermiszben termelődik, a melanocita sejteknek köszönhetően.  Az emberi bőrszín döntő meghatározója annak melanin pigmenttartalma (eu- és feomelanin), amely összefügg a bőr fényérzékenységével is

A napsütés, bizonyos hormonális hatások, bőrsérülések, genetikai tényezők, betegségek és az öregedés következtében a bőrön helyenként sok melanin termelődhet, ami a barna foltok megjelenését eredményezi.

A leggyakoribb oka a pigmentálódásnak a túlzott napozás és a leégés. A napsugarak hatására a melaninsejtek a bőr hámrétegébe felszaporodnak és mint egy védőpajzs akadályozzák meg a UV sugarak bőrbe jutását. A melanin sejtekben elnyelődik a fény és oxidálja a sejteket, ez adja meg a bőrünk barna színét. Ha túl sok UV fény éri a bőrt, vagy túl gyorsan akarunk lebarnulni, akkor ezek a sejtek nem képesek ellátni a feladatukat, gyulladásos folyamat indul meg, melynek következtében a bőr sejtjei bizonyos anyagok kibocsátásával igyekeznek helyrehozni a károsodást.

A felületi sérülések is sötét foltok kialakulásához vezethet. Sokszor kiséri a hegesedési folyamatokat pigmentálódás, akár aknéból, bőrbetegségből, vagy egyéb sérülésből eredően.

 A bőrön ekkor, sötét foltok keletkeznek, a színük a világosbarnától a feketéig terjedhet, méretük és formájuk változó lehet. A napfény súlyosbíthatja a helyzetet, mivel hatására a foltok még sötétebbé válnak. A foltok erősségét befolyásolja hogy milyen mélyen helyezkedik el a felhámban, minél feljebb található a melanin rendellenesség, annál sötétebb a pigmentfolt.

A leggyakoribb pigmentrendellenességek:

  • Pigmentfoltok (májfoltok, szeplők): a napsütés következményei, ezért a testnek azokon a felületein jelennek meg, amelyeket gyakran ér a nap, az arcon, a kézen és a karon. Általában kisméretű, sötét foltok a bőrön.
  • Melasma vagy chloasma:  Olyan hormonális hatások következtében alakulnak ki, mint a terhesség vagy fogamzásgátló tabletták szedése, illetve menopausa. Ilyenkor barna és szabálytalan alakú foltok jelennek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek.
  • Lentigo /lencsefoltok/ A lentigo már a születéstől kezdve látható, kisebb vagy nagyobb átmérőjű, kerek vagy ovális, világosbarna folt, amit a bazális rétegben helyenként felhalmozódó melanociták jelenléte okoz.
  • Barna foltok (tejeskávé foltok): A cafe au lait foltok lapos barna foltok a bőrön. A cafe au lait kifejezés a  francia tejeskávé szóból ered, mert a foltok színe ehhez hasonló. Rendszerint az első életévben kezdenek megjelenni, aztán az első néhány évben a számuk folyamatosan növekszik.
  • Pattanásos hegek: ha egy bőrsérülés gyógyulása után elszíneződött, lapos folt marad vissza. Ez gyakran megfigyelhető aknés bőrnél, de előidézhetik kozmetikai kezelések is, mint a dermabrázió,  vagy a kémiai hámlasztás utáni fényérzékenység.
  • Endokrin hiperpigmentáció: okozhatja az Addison kór nevű mellékvese-rendellenesség, amelyet a pajzsmirigy túlzott aktivitása okoz, vagy a Cushing-kór, amely az agyalapi mirigy jóindulatú daganata.
  • Időskori pigmentesedés: ugyancsak májfoltnak nevezik. Ez először a kézfejen jelentkezik, majd előrehaladott korban a homlokon, arcon néhány mm átmérőjű foltok formájában. Ezen foltoknak nincs köze a melanin termeléshez. A zsírszövetekben az elöregedéskor fellépő sárga vagy barna pigmentáció a lipofuszcin színanyagok keletkezésének következménye.

Hogyan kezeljük a pigmentfoltokat?

A hyperpigmentációt legsikeresebben fénykezelésekkel, ezen belül az IPL kezelésekkel lehet eltüntetni.

A fénysugár 2-4 mm-re a bőrbe hatolva adja le az energiát az arra beállított célterület, ill. pigmentálódott szövetrészben elnyelődve.

A pigmentrendellenességek kezelésénél a fényhatás következtében a pigmentfoltok a kezelés folyamán besötétednek. Ettől nem kell megijedni, mert ez azt mutatja, hogy a fényenergia eltalálta a melanin sejteket. A kezelés után a foltok 1-2 hét alatt világosabbá válnak, majd a megfelelő kezelés szám után csaknem teljesen eltűnnek.

Leggyakrabban arc-dekoltázs és kézfejet szoktunk kezelni, de a test másr részeiről is ugyanolyan hatékonysággal eltávolíthatjuk a pigmenteket, mint például a kar, törzs, hát, lábak.