Hogyan kezelhető az aknés, pattanásos bőr?

A pubertás kialakulása egy természetes folyamat, és szinte a legnagyobb és leggyorsabb változásokat tudja létrehozni a szervezetbe. Van aki hamar túl lesz rajta, de akadnak olyanok is akik a húszas éveik elején is rendelkeznek ezekkel a zavaró tünetekkel...

2-13 éves kor után a csecsemőmirigy visszafejlődik, és egy erőteljes hormonváltozás zajlik le a szervezetben. Ez nemtől független, fiúknál, és lányoknál is elkerülhetetlen a folyamat. A lányok esetében annyi nehezítés van még a dologban, hogy elkezdődik a havi menstruációs ciklus, ami ha tetszik, ha nem a klimaxig kitart.

Kialakul a másodlagos nemi jelleg, amelynek jellemzői a faggyúmirigy túlműködés, szőrnövekedési rendellenességek, szaruképződési rendellenességek, és mikroorganizmusok okozta elváltozások.

Kozmetikust vagy bőrgyógyászt keressek fel?

Nehéz döntés! De először mindenképp a kozmetikus véleményére legyetek kíváncsiak. A bőrgyógyász a második lépés, amikor annyira elhatalmasodik a gyulladás, hogy már csak gyógyszeres beavatkozás segít. Ha már erről van szó akkor későn kezdesz foglalkozni a problémával.

Ez főleg a szülőknek szól, mivel ők döntik el elsősorban hogy hová vigyék serdülő csemetéiket. Sajnos sokan azt gondolják, hogy azzal tesznek jót ha rögtön bőrgyógyásznak mutatják meg azt a néhány kidudorodó göböcskét. Ilyenkor általában egy jóérzésű bőrgyógyász kozmetikushoz tanácsolja a pácienset, de van úgy hogy rögtön erős szteroid tartalmú készítmények szedését javasolja, nem tájékoztatva a pácienset és a szüleit a hosszútávú káros következményekről.

Jó tanács!

Soha ne szedj hormontartalmú gyógyszereket, csak azért hogy szebb legyen a bőröd! A gyógyszer szedése alatt valóban javul az aknés bőr, de ez azzal érhető el, hogy mesterségesen ösztrogén hormon kerül a szervezetbe, ami hatással van a hím jellegű hormonok tevékenységére. (Pubertás korban ezek a hormonok működése van túlsúlyban, és ezek befolyásolják a bőrmirigyek működését). A gyógyszer szedésének a következménye, hogy a szervezet elfelejt önállóan ösztogén hormont termelni, ha abbahagyod a fogamzásgátlót, felborul az egyensúly és rettenetesen csúnya lesz a bőr, ja és ez csak a mellékhatás! Ez évekre megborítja a hormonegyensúlyt, van úgy hogy 3-5 év is beletelik, amíg visszaáll, és újra elkezd saját maga ösztrogén hormont termelni. Sajnos sok bőrgyógyász indokolatlanul, csak néhány pattanás megjelenésekor is felír, hormon, vagy szteroid tartalmú készítményeket, mert az pillanatnyilag megoldja a tüneti problémákat. Pubertásoknak kifejezetten tilos beavatkozni a hormonháztartás működésébe, az amúgy is kialakulóban lévő egyensúly kialakulásakor. Könyveket lehetne írni ennek a későbbiekben bekövetkezett egészségre ható következményeiről, de sajnos nincs erre semmi szakmai, és etikai szabály, győz a gyógyszeripar lobbija, és néhány orvos szakmai szűklátósága, és felelőtlensége. Tehát a fiatalkori akne természetes élettani folyamat, magától elmúlik! Az egyetlen teendő, hogy karban kell tartani, megfelelő ápolással, kezeléssel, az étrend is sokat tud segíteni. Nem kapargatni, nem nyomkodni! Ha kezelhetetlenül nagy mértékű és gyulladásos aknés bőrrel állunk szemben, akkor érdemes orvoshoz fordulni!

A tüneteket nem lehet megelőzni, csak a mértékét lehet befolyásolni, ill. csökkenteni. A legnagyobb problémát a bőrtünetek jelentik, mivel ezek a legszembetűnőbbek. Legjellemzőbb tünetek: komedók (mitesszerek), aknék (pattanások), zsíros bőr, haj

Kezelési lehetőségek

Ha mitesszeres, egyenetlen és olajos bőr:

Kozmetikai arctisztító kezelés: a kozmetikus gőzöléssel felpuhítja a bőrt és a komedókat eltávolítja. Ezután jön a bőrtáplálás, amivel különböző gyulladáscsökkentő, faggyúmirigy termelődést szabályozó és fertőtlenítő hatóanyagokat visz be a kozmetikus, gépi kezeléssel és maszkok, pakolások formájában. Ezzel a kezeléssel a faggyúeltömődéseket eltávolítjuk, a gyulladásos folyamatokat csökkentjük, megakadályozzuk a kóros folyamatok tovább terjedését.

Csak megfelelő szakértelemmel, és tapasztalattal ellátott kozmetikust válasszunk. Ahogy megjelentek a mitesszerek a bőrön, forduljunk kozmetikushoz a megfelelően elvégzett tisztítás érdekében. Az otthon magunkon végzett műveletek a legtöbb esetben gyulladással, hegképződéssel járhat. Használjunk megfelelő (professzionális) arcápoló készítményeket: tonik, lemosó, arcradír, arckrém, maszk stb. Nem kell mind egyszerre, a szakember személyre szabottan javasolja a megfelelő terméket.

Ha gyulladásos, pattanásos, illetve heges a bőr:

Lézeres, vagy villanófényes kezelés: ez a kezelésfajta nagy segítséget nyújt a gyulladásos, aknés bőrnek. A nagy teljesítményű fényterápiás berendezések alkalmasak csaknem teljesen megszüntetni a tüneteket, a pattanások eltűnnek, a gyulladás megszűnik bőr egyenletesebb és tisztább lesz. A kialakult hegeket is lehet csökkenteni a kezeléssel. A kezelést kúraszerűen 2-5 alkalommal kell elvégezni.

Jó tanács: Ezeket a kezeléseket nem lehet nyáron elvégezni, mert a kezelés fényérzékenységet okoz. A legideálisabb az őszi, téli időszak.

Ha egybefüggő vörös, gyulladásos, mély csomós pattanásos a bőr:

Gyógyszeres kúra: ezek a kúrák (pl: roacután kezelés) erős gyógyszeres kezelések. Tartós időn keresztül kell szedni a hormon tartalmú tablettákat. Az alkalmazás során először a tünetek erősödnek, majd pár hét múlva, az arcbőr letisztul, a pattanások megszűnnek. Csak bőrgyógyász javaslatára!

Tippek az otthoni ápolásra:

LOTIN ACIDE kímélő tonik alkohol nélkül arclemosáshoz, utána használjuk a kifejezetten aknés bőrre kifejlesztett CREME PURIFIANTE arckrémet.
Gyulladáscsökkentésre és a tünetek enyhítésére használd a FACE CLAY MASK-ot.

Bővebben itt: Piroche lakossági termékek