Száraz a bőröm, mivel kezeljem?

A száraz bőr okai

A száraz bőr tünetei nemcsak esztétikailag rontják a bőr látványát, hanem kellemetlen, feszülő, viszkető érzéssel járnak, és nem utolsó sorban a bőr korai öregedésétis előidézi.

A bőr szárazságának oka, hogy a bőr nem képes kellő mértékben megtartani a nedvességtartalmát, így sokkal védtelenebb a külső környezeti hatásokkal szemben. Az alapvetően száraz bőr főleg genetikai adottság, illetve bőrtípus kérdése, de a többi típusba tartozó bőr is kiszáradhat különböző külső fizikai hatásokra. Ilyen hatás például a klóros víz, túl sok napozás, fűtött, vagy légkondicionált helyiségekben való tartózkodás, különböző gyógyszerek szedése, vegyszerek, stb...

A nem megfelelően kiválasztott kozmetikumok is nagymértékben száríthatják a bőrt.

A test különböző részein  is eltérhet a bőr kiszáradásának a mértéke, sok embernek az arcbőre zsírosabb, de lábszára, kézfeje nagyon száraz lehet. Az arcbőrön is lehetnek olyan részek amelyek szárazabbak, ilyen az orca és a száj,- szemkörnyék, a homlok és az orr gyakran olajosabb szokott lenni.

Az életkor előrehaladtával egyre többet veszít a bőr a hidratációjából, így szárazabbá válik a bőrünk, a mindennapokban pedig az elégtelen folyadékpótlás illetve az ásványianyag- és vitaminhiány is hozzájárulhat a bőrszárazság kialakulásához.

Számos bőrbetegség is előidézhet ilyen jellegű tünetet, mint a psoriasis (pikkelysömör)és az ekcéma, atópiás dermatitisz, de ezek mellett cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, vagy a vesék működési zavara is állhat a probléma mögött.

Bőrünk 70%-a víz, ennek 75%-a az irhában található. A bőr hidratációjáért két tényező felelős. Az egyik a hámsejtek víztartalma, másik nyirokkeringés által biztosított sejtközötti folyadéktér víztartalma. 
A bőr vízmegtartó képességért pedig felszíni védőréteg felel, amely megakadályozza, hogy a sejtekben tárolt víz a bőrből elpárologhasson. A bőrnek ezt a szaruréteget borító, vízből és zsírokból álló emulzióját savas védőköpeny nevezzük (hydrolipid film). A hám rétegei közül a szaruréteg játszik alapvető szerepet a bőr megfelelő hidratációjának fenntartásában, egyrészt a verejtékezés által, másrészt a bőr alsó rétegeiből a hámszövetbe jutó nedvesség által.

Mit tehetünk a bőrszárazság ellen?

 

Először is keressük meg a kiváltó okokat! Ha nincs különösebb egészségügyi tényezője a bőrszárazságnak, akkor változtassunk étrendünkön, lássuk el szervezetünket ásványi anyagokkal, főként vassal, A-, C- és D-vitaminnal, illetve B-vitaminokkal.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása! Az életkor növekedéséval egyenesen arányosan nagyobb mennyiségű folyadékra van szüksége a szervezetünknek!

A száraz bőr nem feltétlenül betegség, hanem állapot! A legtöbb embernek száraz a bőre, ettől nem kell kétségbe esni, a megfelelő kezelésekkel meg lehet szüntetni a tüneteket!

A fenti tanácsokon kívül még két fontos lépése van a bőrünk szárazságának megszüntetésének:

  •  szakember általi személyreszabott kezelések beiktatása
  • otthoni ápolás

Milyen kezeléseket ajánlottak a száraz bőrre?

Nagyon sok kezelési forma létezik a száraz bőrre. A kozmetikai és az esztétikai kezelések számtalan formáját ajánlanám, de elsősorban látni kell a bőr állapotát, a megfelelő kezelés kiválasztásához. Vendégeim többsége nem egy általuk kiválasztott kezelésre jönnek, hanem azzal a kéréssel, hogy "csinálj valamit a bőrömmel", mert tudják, hogy a legmegfelelőbb kezelést  fogják kapni, az adott tünetnek megfelelően.

A kezeléseknek két formáját külömböztetjük meg, az egyik a bőrfelszínre ható kozmetikai kezelések, a másik az irrha és a bőralját érintő orvos-esztétikai kezelések.

A fiatal bőröknek (25 év alatt), elég a kozmetikai kezelés, amit legtöbbször arctisztítással kombinálunk. A bőr típusának és igényeinek megfelelő ultrahangos hatóanyag bevitetellel, és pakolások alkalmazásával.

http://www.wellmedstudio.hu/kozmetika/akne-kezeles/

A 30 év körüli és 30 feletti bőröknek a kozmetikai kezelések mellett, már alkalmazhatunk pl. MIKRODERMABRÁZIÓT(mikrokristályos bőrcsiszolás), ami után beviszünk egy nagyon intenzív hyaluronsav-vitamin koktél kombinációt. Nagyon alapos hidratáltságot biztosít a bőrnek azonnali hatással!

http://www.wellmedstudio.hu/kozmetika/uj-mikrodermabrazio/

Esztétikai kezelések:

Ha a bőr mélyrétegű vízhiányban szenved, (szinte kötelező 35-40 felett) akkor mélyebbre ható kezelésekre is szükség lesz. Különböző nem invazív (sérülés nélkül végzett) esztétikai kezelés nagyban elősegíti a bőr hidratáltságának visszaállítását, azáltal, hogy a sejteket újraképződésre serkenti, és dúsul a kollagén állomány. Ezek a kezelések lehetnek, rádiofrekvenciás, lézeres, villanófényes..stb eljárások.

http://www.wellmedstudio.hu/esztetika/elos-lezeres-kezelesek/

 

Kozmetikumok:

Sajnos nagyon sok esetben bőrünk kiszáradását a nem megfelelően kiválasztott kozmetikumok okozzák. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen típusú a bőrük, és valami könnyen elérhető arckrémet vesznek, amit ár és a design határoz meg.

A hypermarketek és a gyógyszertárak polcain többnyire gyenge minőségű termékek vannak, ezért mindenképpen professzionális kozmetikumokat válasszunk. Ha száraz a bőrünk mindenképp HIDRATÁLÓ készítményt vásároljunk, és ne olyat ami sok olajat és zsiradékot tartalmaz! A száraz bőr minden esetben vízhiányos és sok esetben nem zsírhiányos! Egy olajos- seborrheás bőr is többnyire vízhiányos! Ha nem vagy megelégedve az arckrémmel amit használsz, kérd kozmetikusod tanácsát, vagy látogass el hozzám egy tanácsadásra, és segítek a legmegfelelőbb készítmény kiválasztásában!

Testápolás:

Sokszor amikor bőrápolásról beszélünk, az arcbőr ápolását vesszük elsőként. Pedig a test többi részén is van bőr! Igaz hogy nem annyira érzékeny, nem tartalmaz annyi faggyúmirigyet, a különböző bőrtünetek sem annyira szembetűnőek mint arcon, de mindenképp fontos hogy ugyanúgy ápolva és karban tartva legyen. A legtöbb kozmetikai kezelés, már elérhető nyak-dekoltázs-kéz kezeléssel kiegészítve, és a testünk nagyobb felületére pedig számos tesradír, pakolás, táplálás is elérhető! Ha valakinek nagyon száraz a testén is a bőr akkor érdemes ezeket a kezeléseket rendszeresen igénybe venni. Ez azért is fontos mert a tartósan száraz bőr gyorsabban öregszik! A testápoló használata is fontos!

 

 

Tehát: a száraz bőr kezelése elég komplex, de a legfontosabb lépések:

  • táplálkozzunk egészségesen!
  • fogyasszunk elegendő folyadékot (vizet)!
  • kezdjünk el olyan kozmetikai eljárásokat folytatni ami a bőr mélyebb rétegeire, valamint a bőrfelszínre is hidratáló hatással van!
  • válasszuk ki a megfelelő kozmetikumot amit naponta használunk!